AKNE
Yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili kronik bir deri hastalığıdır. En çok 14-20 yaşlar arasında görülür ve bu hastalığın tipik belirtileri olan siyah noktalar, sivilceler, gençlerin bu en duyarlı dönemlerinde, genellikle psikolojik rahatsızlıklara yol açar.
Yağ bezlerinin kanalında bir tıkaç oluşur ve bu tıkacın başı sertleşip siyahla-şır. Bazen, kanal tıkalı olduğu halde bez, yağ salgılamayı sürdürür ve böylece içi yağ dolu bir kist oluşur. Bu yağlı tıkaç çok sayıda akne basili içerir ve bazen de tıkalı bezi diğer basiller kaplayıp, cerahatin oluşmasına yol açar. Deri yüzeyinde oluşan ve sıkılınca dışarı çıkan siyah noktalara tıpta “komedon” adı verilir; bu komedonlara sadece buluğ çağı aknelerinde değil, derisi çok yağlı kişilerde veya deriye çok yağ değdiği zamanlarda da rastlanır. Ağız yoluyla bromür ya da iyodür alan duyarlı kişilerde, klorlu maddelerle çalışan işçilerde bu komedonlara rastlanır.
Tedavi: En esaslı tedavi, duruma neden olan yağlı deri ile uğraşmaktır: Saçlar, haftada en az iki kere, tercihen sabunsuz, ilaçlı bir şampuanla yıkanmalı, yüz de sık sık su ve sabunla temizlenmelidir. Siyah noktalar, temiz elle veya eczaneden alınabilen bir komedon sıkı-cısıyla sıkılabilir, ama bunlar iltihaplıise veya başları yoksa, sıkmak, durumu ancak kötüleştirebilir. Yağlı olmayan losyonlar kullanılabilir. İnatçı vakalarda, daha esaslı bir tedavi, ancak bir deri hastalıkları uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Perhiz şimdi, eskisi kadar önem-senmemektedir, ama yine de çok yağlı, ekşili ve acılı yiyeceklerin yenmemesi uygundur. Buluğ çağı aknesi bir iki sene içinde normal olarak kendiliğinden iyileşir.
Henüz yorum yapılmamış.