Anne Karnında Bebeğin Oksijen Miktarının Azalması
Bir bebek eğer sürekli olarak oksijen miktarının azaldığına ve buna uyum sağlamakta güçlük çektiğine dair işaretler veriyorsa, söz konusu bebekte doğum sancısı intoleransı olduğu düşünülür. Bu işaretler genellikle ceninin kalp atışları elektronik monitörle incelendiği zaman ortaya çıkar. Bebeğe giden oksijen miktarının azalması plasentadan bebeğe akan kanda azalma olduğu zaman ortaya çıkar. Bu bebeğin anneden yeterince oksijen almadığı anlamına gelir. Bu sorunun muhtemel sebepleri arasında, göbek kordonunun sıkışmasını, anneden rahme giden kan miktarındaki azalmayı ve düzgün işlev görmeyen plasentayı sayabiliriz.
Göbek kordonu sarkması: Göbek kordonu rahim ağzından dışarı doğru kayarsa, bebeğe giden kan akışında yavaşlama ya da durma meydana gelir . Göbek kordonu sarkması, genellikle küçük ve prematüre bebeklerle makattan gelen bebeklerde, çok yüksek miktarda amniyotik sıvı olması veya bebek leğen kemiğinde yeterince aşağı inmeden amniyotik kesenin patlaması durumunda ortaya çıkar.
Tedavi Eğer kordon, rahim ağzı tamamen açıldıktan ve siz ıkınmaya hazır hale geldikten sonra kayarsa, vajinal doğum hâlâ mümkün olabilir. Aksi takdirde, sezaryen genellikle en doğru seçenektir.
Göbek kordonu sıkışması: Göbek kordonu, bebeğin herhangi bir yeriyle annenin leğen kemiği arasında sıkışır, ya da amniyotik sıvı miktarında azalma olursa, göbek kordonu kıstırılmış hale gelebilir. Kasılma sırasında, kısa süreliğine bebeğe kan akışı yavaşlayabilir veya nadir olarak durabilir. Bu durum genellikle bebek doğum kanalında iyice aşağıya indiğinde ortaya çıkar. Göbek kordonu sıkışması uzun sürer veya şiddetli olursa, bebek yetersiz oksijen alma belirtileri gösterebilir.
Tedavi Sorunu en aza indirgemek için, bebeğin veya göbek kordonunun pozisyonunu değiştirebilesiniz diye doğum süreci sırasında pozisyon değiştirmeniz istenebilir. Bebeğe giden oksijen miktarının artması için size oksijen verilebilir. Doktorunuz, kordonun sıkışmasını azaltmak için rahim içine steril bir özel sıvı zerk edebilir. Bu işleme amniyoinfüzyon denir. Doktorunuz bebeği forseps veya vakumla alma gereği duyabilir. Bebek doğum kanalının çok yukarısındaysa veya rahim ağzınız tam olarak açılmamışsa, sezaryene başvurmak gerekebilir.
Ceninin kalp atış hızının düşmesi: Rahim kasılmaları sırasında, kasılmanın şiddeti üst seviyelere çıktıkça, rahim yoluyla akan kan miktarında azalma olur. Bebekler, doğanın sağladığı rezervler sayesinde kan akışındaki bu geçici değişimlere karşı dayanıklıdırlar genellikle.
Ama rezervler tükenirse, ceninin kalp atışı hızındaki değişimler kesilen oksijen akışını artık telafi edemediğini gösterir bize. Doğum süreci sırasında bebeğin kalp atışlarının düzenli olarak izlenmesinin nedeni budur. Bebeğin kalp atışları sürekli olarak ya çok hızlı ya da çok yavaşsa, yeterince oksijen alamıyor demektir. Doktorunuz, elektronik fetal monitör kullanarak endişeye sebep olabilecek kalp atışı düzensizliklerini saptayabilir.
Henüz yorum yapılmamış.