AŞILAMA ŞEMALARI
En sık rastlanılan bulaşıcı hastalıklara karşı bağışık bir toplum yaratmak için, yerel koşullara göre değişiklikler gösteren, birçok aşılama şemaları tarif edilmiştir. Bu şemaların hepsinde ana ilke ilk yaşta difteri (D), boğmaca (B), tetanos (T) ve çocuk felcine karşı bağışık lamaktır. Verem BCG aşısı da doğumdan sonra ilk hafta içinde deri içine 0,1 mi. verilerek yapılır. BCG dışında ilk aşılama ilk aylıktan daha küçüklere yapılmaz; bazıları bunu 6. aya kadar geciktirirler. Bunlar daha küçüklerde anneden geçen antikorların varlığı dolayısıyla bağışık yanıtın iyi olmayacağını, bağışıklık sisteminin olgunlaşmamış olduğunu ve daha küçüklerde boğmaca aşısına karşı tepkinin ağır olduğunu ileri sürerler.
Yurdumuzda çocuklarda antikor yapımının erken başladığı ve boğmacadan ölümün ufak çocuklarda yüksek oranda olduğu dikkate alınarak aşılamayı ikinci ayın bitiminden itibaren aşağıdaki şemaya göre başlatma eğilimi vardır. (E. K. Unat).
İlk ay içinde: BCG
2-3 ayda: Difteri – boğmaca – tetanos (DBT) ve üçlü Sabin polyomiyelit aşısı (ÜSP)
4-5 ayda: DBT ve ÜSP
6-7 ayda: DBT ve ÜSP
1-15 ayda: Kızamık canlı aşısı deri altına veya kasa
18-24 ayda: DBT ve ÜSP
2. yaşta: Tüberkülin deneyi negatifse
BCG aşısı İlkokula başlarken: Difteri – tetanos ve
ÜSP Ortaokula başlarken: Tetanos aşısı ve
ÜSP 11-13 yaşında: Kızlar için kızamıkçık
aşısı (elde mevcutsa) 18-20 yaşında: Tetanos aşısı
Tifo ve paratifo ve B aşısı (TAB), bu hastalıkların tehlikesi varsa 6-10 yaş arasında birer ay ara ile iki kez veya birer hafta ara ile 0,25 – 0,5 mi. deri altına verilir ve sonra her sene 0,5 mi. tekrarlanır. Önce aşılanmamış 6 yaşındaki ve daha büyük okul çocuklarında ise şu şema uygulanır:
Henüz yorum yapılmamış.