ASİTLER YE ASİT KAZALARI
ASİTLER YE ASİT KAZALARI
Asitler katı, sıvı ya da gaz hâlinde bulunan, çoğunlukla ekşi, hatta yakıcı maddelerdir Asitlerin başlıca özelliği, çeşidine göre az ya da çok yakıcı, tahrip edici olmasıdır Bir asit, bir yerimize değecek, dökülecek olur sa, deriyi yakar, dokuları parçalar Bu gibi durumlarda hemen tedavi yoluna gitmelidir, gecikme, tehlikeyi artırır.
Kezzap gibi keskin bir asit boğazdan alınmışsa mideyi yıkamak çok tehlikelidir Buna karşı asit panzehirleri kullanılır Bikarbonatlar, kireç şutu, amonyak, zeytinyağı, yumurta akı, sut, bu panzehirlerin başlıcalarıdır Şiddetli bir asit zehirlenmesinde bu esaslar üzerine hazırlanmış ilâçlar kullanarak tedavi yapılırken hastanın kalbini kuvvetli tutacak tedbirler de alınır.
Asit Kazaları: Kezzap (nitrik asit), tuzruhu (klorıdrık asit), kukurt asidi (asit sülfürik), vıt-rıol, keskin, yakıcı asitlerdir Bunlar evlerde mermerlerin, taşların, fayansların, özellikle tuvalet taşlarının temizlenmesinde kullanılır. Asitler dökülecek olursa, değdiği yeri yakar, insanın elim, yuzunu tahrip ettiği gibi giyecekleri, eşyayı parçalar.
Otomobil kazalarında, akumulatorden akan tuzruhu (klorıdrık asit) tehlikeli durumlar yaratabilir Trafik kazalarında, akumulatorun asidi kaza geçiren kişilere değerse, asidin değdiği yerlerde tehlikeli bir yara açılır, çunku asit yaraları da tıpkı ateş yanıkları gibi en zor iyileşen yaralardır Bu gibi yaralar, kazadan hafif kurtulanların bile yaralarını tehlikeli bir duruma sokar, kırıklara yapılması gereken ameliyatları geciktirir.Bu gibi kazalarda alınacak ilk tedbir, asidin bulaştığı bölgeyi bol sabunlu suyla yıkamaktır. Bunun yanı sıra derhal doktor çağırmalı ya da hasta, hastaneye kaldırılmalıdır.
tesekkurler cok isime yaradi butun odevlerime yardimici oldu bu bilgileriniz cok tesekkurler