Ayak Kırıkları
Ayak Kırıkları
Ayak kırıkları, ağır cisimlerin ayak üzerinden geçmesi, sıkıştırması ya da çarpması sonucu ortaya çıkar. Bununla birlikte kırılma aynı zamanda burkularak düşme ya da atlamalar sonucunda görülebilir
Çatlak ve Kırığın Farkı
Kırık, bir kemiğin bir noktadan başlayıp bir başka noktada son bulacak şekilde parçalanması durumudur. Yani kemiğin iki noktası arasında bağlantının kalmaması halidir. Özellikle çatlaklarla karıştırılır. Oysa çatlaklarda kemiklerin bağı tamamen kesilmemektedir. Az da olsa kemiğin bağlantılı yerleri bulunmaktadır.
Ayak Kırılması
Bahsettiğimiz kırılma hadisesi ayaktaki kemiklerden birinde gerçekleştiğinde ayak kırılması ile karşı karşıya kalırız. İnsan ayağında toplam 26 tane kemik bulunmaktadır. Bunlardan 12 tanesi (tarak ve bilek bölgesinde) taşıyıcı görevi görür. 14 tanesi ise itici güç olarak da kullanılan parmak bölgesindedir. Ayak kırıkları işte bu kemiklerden birinde meydana gelen kırılmaya denir. ‘Ayağım kırıldı’ dendiğinde ayak bir bütünmüş gibi algılansa da 26 kemikten biri veya birkaçının kırıldığı kastedilir.
Ayak Kırıklarının Sebepleri
Ayak kırıklarının en belirgin sebepleri zorlanma ve çarpmalardır. Zorlanmalara örnek olarak spor esnasında oluşan kırıkları verebiliriz. Çarpmalara bağlı kırıklar ise, herkesin bildiği üzere, ayağın bir yere sertçe vurması sonucunda oluşur. Kemik oluşumunun henüz tamamlanmadığı çocukluk döneminde, kemikler daha hassas ve dayanıksız olduğu için, ayak çıkması ve kırılması vakalarına çokça rastlanılır. Ayrıca kadınlarda menopoz; erkeklerde osteoporoz döneminde vücut, kemiklerin zayıflamasına sebep olan hormonlar üretir ve kırıklara sıkça rastlanır.
Kırıkların Önüne Geçme
Kemikler yoğun kalsiyum içeren yapılardır. Bundan dolayı güçlü olmaları ve güçlü kalmaları için kalsiyum tüketimi oldukça önemlidir. Özellikle gelişim döneminde depolanacak kalsiyum, kemikleri güçlendireceği için kırıkları engellemeye yardımcı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.