Aylara Göre Bebeğinizin Yiyecekleri
Aylara Göre Bebeğinizin Yiyecekleri; bebeğinize verebileceğiniz en iyi yiyecekler, kendinizin hazırlayıp pişirdiği taze yiyeceklerdir. Hazırladığınız yemeklerin kuru olmamasına , kolay yutulur olmasına dikkat etmelisiniz. Püre yaptığınız doğradığınız ya da rendelediğiniz yiyecekleri birazcık kaynamış su, anne sütü, hazır süt meyve suyu ya da ( altı aydan sonra biraz yoğurt ile) yumuşatarak ılık bir sıcaklıkta verebilirsiniz. Her yeni besini tek başına verin ve yeniden vermeden önce 24 saat bekleyin; ishal, kusma ve ciltte kızarıklık gibi belirtileri ortaya çıkarsa alerji testleri yaptırabilirsiniz doktorunuz uygun görür ise.
Bebeğiniz Belli Bir Yaşa Gelene Kadar Bu Yiyeceklerden Kaçının;
Yiyeceklerinde baharat kullanmayın, dört yaşına gelene kadar tuzlu yağ açısından zengin baharatlı yiyecekler bebeğiniz için uygun değildir. En azından bir yaşına gelene kadar bal da vermeyin.
4 – 6. Aylarda Bebeğiniz Ne Yemeli ?
Bebeğinize altı aylık olana kadar yumuşak ve topaksız yarı sıvı püreler verin. Pürenin Hazırlanışı: Özenle soyun, sap ve çekirdeklerinden temizleyin ve düdüklü de haşlayın, püre ya da rende yapın. Kabak, Karnıbahar, bezelye, iyi pişmiş taze fasülyeyi de püre olarak hazırlayabilirsiniz. Bunların yanında; pirinç unu, havuç püresi, meyve püresi ve patates püresi de bebeğiniz için uygun, protein değeri yüksek ve sağlıklı besinlerdir.
6 – 8. Aylarda Bebeğiniz Ne Yemeli?
Besinler ince ince kıyılır ya da rendelenir. Bir sıvı ya da yoğurt ile sulandırılır. Bu aylardan sonra bebeğinizin eline geveleyebileceği, çubuk biçimindeki çiğ sebzeleri verebilirsiniz. Bebeğinize; kıyılmış tavuk içine birazda pişmiş domates katarak yedirebilirsiniz, kıyılmış kılçıkları temizlenmiş balık etini, haşlanmış yumurtayı da yedirebilirsiniz. Yoğurt yemeye başlayabilir. Bunun yanında muz, elma ve peyniri de değişik şekillerde hazırlayıp eline verebilirsiniz.
8 – 12. Aylarda Bebeğiniz Ne Yemeli?
Artık yemek taneleri biraz daha büyük olabilir. Rende yerine doğranmış yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Yağsız kuzu dana kıymalı yiyecekler, makarna, mercimek ezmesi veya çorbası, pirinç, çubuk biçiminde kesilmiş; kereviz, havuç, avokado, elma, şeftali ve kayısı da yiyebilecek yaştadır. 10. aydan sonra ise evde yenen hemen hemen her şeyi bebeğiniz de yiyebilir. Pişirirken yemeklerin tuzsuz olmasına dikkat edin. Haşlanmış brokoli, piliç, taze fasulye, ton balığı ve yeni meyvelere geçebilir artık; çilek, kavun portakal ve ananas bebeğiniz için en uygun meyvelerdir bu aylarda.
Okul çağına gelene kadar çocuğunuza fındık, fıstık gibi taneli yemişler vermeyin; Solunum yollarına kaçan taneli yemişler boğulmaya yol açabilir ve en çok görülen kazalar arasındadır. Bunun dışında kaçan küçük parçalar akciğerlere de zarar verebilir.
Henüz yorum yapılmamış.