Baş Dönmesi
Denge duygusu bozuk olan hastadaki baş dönmesidir. İç kulak hastalığından (Menlere hastalığı), sara ve histeriye kadar, çeşitli nedenleri vardır. Adi baş dönmesiyle eşdeğer anlamda kullanılması yanlıştır.
Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi denildiği zaman, kişinin denge kurmakta sorun yaşaması ile ilgili her tür problem akla gelir.
Bu durum kişinin sadece göz kararması yaşamasının yanında ilerki zamanlarda, ayağa kalktığından dengesini kaybetmesi ile yataktan çıkamama durumuna kadar ilerleyebilen, tıp alanında vertigo diye tabir edilen sağlık problemidir.
Baş Dönmesi Sebepleri Nelerdir?
Baş dönmesinin bir çok sebebi olabilir. Bir çok organa bağlı olarak ortaya çıkabilen baş dönmesi sorunu, en çok iç kulaktaki mevcut hastalıklarından kaynaklanır. İç kulakta var olan bazı hastalıklar baş dönmesi rahatsızlığını tetikleyen en büyük etkenlerden biridir. Örneğin:
– kişinin üst solunum yollarında yaşadığı bir enfeksiyon sonrasında iç kulakdaki tutulum
– iç kulak içersinde bulunan ve kişinin denge kurmasını sağlayan bazı toz benzeri maddelerin fizyolojik yapılarının bozulması
– Meniere Hastalığı diye de tabir edilen, iç kulakta bulunan sıvıların basınç yapacak kadar kimyasl yapılarındaki değişim
– Vestibüler Nörinit ismiyle bilinen, kişinin denge kurmasını sağlayan iç kulak içindeki sinyallerin beyne ulaşmasını sağlayan sinirlerin iltihaplanmış olması
– Labirentit adıyla tanımlanan kronik orta kulak iltihanın bütün iç kulağa dağılması
– Özellikle menenjit gibi yüksek ateşe bağlı hastalıklardan iç kulağın hasar görmesi
– Iç kula sinirlerinde meydana gelene tümörsel hastalıklar
Ne Gibi Şikayetler Hissedilir?
Baş dönmesi rahatsızlığı kişiden kişiye değişebilen farklı şikayetlere nedne olur. Kimi insan, her tarafın döndüğünü, kimi insan ayaklarının altından yerin kaydığını, kimi insan gözlerinin karardığını ifade eder. Bütün bunların hepsi baş dönmesinin kanıtıdır. Kişideki baş dönmesinin sebebi kulak hastalıklarına bağlı ise, kulak çınlamaları, duyma azlığı, kulaklarında basınç hissetmesi, kulağından gelen akıntı, nadir olarak mide bulantısı, gözlerde anormal derecede gözlenen hareketlilik gibi bulgular saptanabilir.
Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinin yaşanması durumunda ise, şiddetli baş ağrıları, uyuşma hissi, kısmi felçler olabilmektedir.
Baş Dönmesi İçin Yapılan Muayenede Ne Görülür?
Baş dönmesi hastalığı şayet iç kulakta varolan bir hastalık sebebiyle yaşanıyorsa, genel itibariyle yapılan kulak muayenesinde bir sorun yokmuş gibi görünür. Yalnızca orta kulak iltihabı durumlarında iç kulağın etkilenmesi ile yaşanan bir baş dönmesi var ise, kulak zarında bir delik veya orta kulakta yaşanan bir iltihaplanma tesbit edilebilir. www.kadinlarsitesi.com
Bunun dışında kişinin göz hareketlerinde anormallik seyredilir ve en anormal harekete sahip olan göz o taraftaki kulakta bir sorun olduğunu işaret edebilir.
Baş Dönmesi İçin Ne Gibi Tetkikler Yapılır?
Baş dönmesi rahatsızlığı için ne gibi bir tetkikler yaptırmanız gerektiğini, yaptıracağınız muayene sonucu elde edilen bulgular belirler. Yaptırdığınız muayene sonucunda, kulak ile ilgili bir sorun bulunmaz ise doktorunuz muhtemelen sizi başka branşlara sevk edecektir.
Baş dönmesi için yapılan tetkiklerin başında, odiometri diye tabir edilen, hem duyma hemde iç kulak enfeksiyonlarını kontrol eden tetkik yöntemi gelir.
Bunun yanında kulak ile bağlantılı olan normal film çekimleri, bilgisayarlı tomografiler, MR denilen manyetik resonans veya kan tahlilleri gibi tetkik yöntemleri uygulanabilir.
Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Baş dönmesi, aslında kendi başına bir hastalık değildir. Burda dikkat edilmesi gereken, baş dönmesi mutlaka başka hastalığın habercisidr ve bu hastalığın ne olduğu bulunmalıdır. Baş dönmesine sebep olan hastalık tespit edildikten sonra, hastalığın tedavi şekline göre bir rota çizilir.
iç kulak rahatsızlığı yaşıyorum.Ama tedavisinin olmadığı söyleniyor.çok zor birşeymiş bu.Baş dönmesi mide bulantısı ayakta kalamıyorum mecburi olduğum için durmam gerekiyor.tedavisi varsa ne yapmalıyım.Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim.