Bebeğe Hangi Süt, Ne Kadar, Ne Zaman?
Yenidoğan her zaman taze, steril (mikroplardan arındırılmış) sütle beslenmeli, süt özel olarak hazırlanmış bir biberonla verilmelidir. Sanayi ürünü sütler ilk iki koşulu yerine getirir. Üçüncüsü anne babanın sorumluluğudur. Sanayi ürünü sütler 3 tiptir:
•Buharlaşünlarak hazırlanmış
•Yoğunlaştırılmış
•Toz halinde.
Bunlardan günlük yaşamda kullanılanlar genellikle toz halindedir. Süttozlaraı da sanayi işlemi sütü toz haline getirmeyle sınırlıdır. Bu arada az ya da çok bir miktar lipit (yağ) yağsız ya da yarım yağlı sütler elde edilir. Asitleştirilmiş süttozlarında ise süte kimyasal yollardan Lacîobacillus türü bakteriler eklenir. Böylece süt daha kolay sindirilip emilebilir hale gelir. Bunların da yağsız, yanm yağlı ve tam yağlı türleri vardır.
Mama olarak bebeğe verilecek inek sütünü anne sütüne elden geldiğince benzetebilmek için birçok işlem uygulanır; bu yüzden bunlara “işlenmiş” sütler denir. İşlenmiş sütler en çok yeğlenecek sütlerdir.
Yenidoğanın besin gereksinimi belirlenir; günlük kalori kilosu temel alınarak yapılan bir sinimi kilo başına 120 kalori olarak hesaplanır. Günlük kalori miktarı öğün sayısına bölünerek verilmelidir. Yaşamın ilk ayında altı (bazen yedi), iki-dört ay arasında beş, daha sonra da dört öğün uygundur. Öğünler arasındaki süre Önceleri üç buçuk saat, sonra dört, daha sonra da erişkinlerle aynıdır; öğünler sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı ve akşam yemeği haline gelir.
Yenidoğan ilk bir ayda vücut ağırlığının her kilogramı için günde 100-120 ml süt alır; bu miktar yavaş yavaş artırılır.
Yenidoğanın besin gereksinimi yalnız vücut ağırlığına göre değil, aynı zamanda bebeğin kişisel Özelliklerine göre de değişir. Bebeğin beslenmesi konusunda elden geldiğince esnek davranmak, ama gelişimini düzenli olarak izlemek gerekir. En Önemli Ölçüt bebeğin en az ilk dört ay boyunca ayine olarak izlenen ağırlığıdır.
Henüz yorum yapılmamış.