Bebeklerde Ek Besinlere Geçme Aşamaları
4-6. ay
İlk katı besinler sabahla öğle arası ya da öğle öğünündeki memenin yerine verilmelidir. Sabahla Öğle arasında 1-2 kaşık sütle pişirilmiş l/2 ya da 1 kaşık pirinç unu, öğle yemeğinde ise meyve ya da sebze (örneğin 1’den başlayarak 4 kaşığa kadar çıkan miktarlarda havuç ya da elma püresi) verilebilir. Beşinci aya doğru muz püresi, yumurta sarısı ve tahıllara geçilebilir. Tahıllara şeker katılmamalıdır.
6-7. ay
6-7. aylarda beslenmeye daha değişik tatlar eklenerek bebeğin küçük yaşta bunlara alışması sağlanır. İnce çekilip patates püresiyle karıştırılmış tavuk, dana, sığır eti ya da karaciğer, haşlanmış beyaz etli balık, beyazpeynir, rafadan yumurta verilebilir. Yalnızca sütten oluşan öğünlerin yerini yavaş yavaş karışık yemeklerden oluşmuş Öğünler alır. Bebek kabız olursa verilen meyve, yeşil sebze miktarı ya da su miktarını artırmak gerekir.
8. ay
Artık bebek mama iskemlelinde aile bireyleriyle sofraya oturabilir. Öğle ve akşam yemeklerinde iki çeşit yemek yiyebilir; Öğün örneğin etli bir çorba ile meyve püresinden oluşabilir. Aynca çiğneme alışkanlığının gelişmesi için ekmek ya da bisküvi gibi sert maddeler yemeye de özendirilmelidir. İnek sütü içmeye başlar; sütü bardak ya da fincanda içmeye alışması daha doğrudur. îkİ yaşın sonuna değin beslenmesine D vitamini eklenmelidir.
9-12. ay
Bebek ailenin Öbür üyeleriyle aynı yemekleri küçük parçalar halinde yiyebilecek kadar büyümüştür. Her gün yarım litre süt içmelidir. Sütün bir bölümünü peynir ya da yoğurt olarak alabilir; iki porsiyon et, balık, tavuk ya da yumurta, meyve, meyve suyu, sebze, tahıl (örneğin kahvaltıda yulaf tanecikleri, ikindide bir dilim ekmek) ve yaklaşık 18 gr tereyağı ya da zeytinyağı yemelidir.
Henüz yorum yapılmamış.