Bebeklerde Gaz Çıkarma ve Ağızdan Mama Gelmesi
BEBEĞİN GAZINI ÇIKARMA
Gazını çıkarma, bebeğin emme sırasında ya da biberon verilmeden önce ağlarken yutmuş olduğu havayı çıkarmasını sağlar. Çıkarılmayan hava, bebeğinizi rahatsız edip, sancılanmasına, ağlamasına yol açar.
Gazını çıkarırken, bebeğinizin sırtına elinizin içiyle hafif hafif vurun ya da sırtını hafif hafif bastırarak yukardan aşağı sıvazlayın. Bütün anne ve babaların yakından tanıdığı, sizin de kolayca öğreneceğiniz küçük “gurk” seslerinin çıkması, gazını çıkardığını gösterir.
BEBEĞİN AĞZINDAN MAMA GELMESİ
Gaz çıkarırlarken, bebeklerin çoğu bir ya da iki ağız dolusu mama çıkarırlar. Başlangıçta ürkütücü olmakla birlikte, bunun zararı yoktur. Bazı anneler bundan kaygılanırlar; çünkü çıkan mama, kesilmiş süt görünüşü ve kıvamındadır; ama bunun nedeni, sindirimin birinci aşamasında, mide asidinin mamayı etkilemiş olmasıdır.
Bebeğinizin ağzından sık sık ve fazla miktarda kesilmiş sütü andırır mama geliyorsa, emziğin deliğini kontrol edin. Çok büyükse, bebek gereğinden hızlı biçimde, fazla miktarda mama emiyordur, çok darsa, zorlayarak emmek zorunda olduğu için, önemli ölçüde hava yutuyordur.
Ağzından bir ya da iki ağız dolusundan fazlası geliyorsa ya da düzenli biçimde her beslemeden sonra geliyorsa, doktoruna danışın.
Henüz yorum yapılmamış.