BESLENME BOZUKLUĞU (Malnütrisyon)
Sağlık için şart olan, vitamin, protein ve benzeri maddelerin yetersiz alınmasından doğan hastalıkları tanımlayan bir addır. Burada, söz konusu besinlerin miktarında değil, kalitesindeki yetersizliktir. Ama bu kelime sık sık her çeşit beslenme yetersizliği anlamında kullanılmaktadır.
Yetersiz beslenmeden doğan hastalıklar:
Çocuklarda en çok rastlanan sorun, kendini iki biçimde gösteren protein enerjisi yetersizliğidir. Kvvashiorkor, deri altında su toplanmasıyla (ödem) birlikte gelen bir doku dökülmesidir. Çocuğa bodur bir görünüm verir. Marasmus (kuruyup zayıflama illeti) aşırı zayıflığa, şiş bir göbeğe ve saç dökülmesine yol açar. Farklı çevresel koşullar bu hastalıklardan birine ya da ötekine neden olur.
A vitamini eksikliği körlüğe ve hastalığa neden olan ve en çok rastlanan vitamin eksikliğidir. Bunun nedeni, vitaminin özümlenmesine yardımcı olan yağların, sebze ve hayvansal besinlerin eksikliğine bağlıdır. Yetişkinler ve memeyle beslenen süt çocukları yetersiz beslenmeye en çok dayanıklı olanlardır.
Fakat sütten kesilen bebekler ve küçük çocuklar, çok fazla enerji ve besin gereksinmelerinden ötürü, özellikle bu hastalığa yakalanabilirler.
Kötü beslenme teriminin yetersiz beslenmeyi çağrıştıran bir havası vardır. Ne var ki Batı dünyasını etkileyen kötü beslenme biçimi fazla beslenmedir. Batı ülkelerindeki yetişkin nüfusun genellikle üçte birinden çoğu çok şişmandır. Şişmanlıkla ölüm arasındaki ilişkiyi yakından ilk inceleyenler sigorta şirketleri olmuştur. Şişmanlığın erken ölümle güçlü bir ilişkisi olduğunu, ayrıca vücudu fazla ağırlıkla yüklemenin daha fazla kalp ve dolaşım bozukluklarına, kemiklerde, eklemlerde, kemikleri ve organları birbirine bağlayan bağlarda, solunum sisteminde ve şeker hastalığında olduğu gibi hormonal sistemde fazla aksamalara yol açtığım bulmuşlardır. İnsanları vücut ve kemik yapılarını belirtecek biçimde iri, orta ve ufak olarak sınıflamışlardır. İstatistik kayıtlarını kullanarak sağlık için en az tehlike taşıyan en uygun ağırlıkları hesaplamışlardır, bkz. Diyet.
merhaba benim sorunum çook zayıff olmam. acaba bana ne önerirsiniz…?
merhaba. benim sorunum çok şişman olmam . annem ve babam beni doktora götürdü rejim falan yaptım ama işe yaramadı. ne yapmam lazım acaba…?
slm bnim sorunum çok zayıf olmam.bunun için doktora gittm. vitamin hapı falan yazdı.şimdilik bi etkisini göremedim.ne yapmam lazım?