Beta blokanlar

Bunlar sonunda kalp yetersizliği ve kalp krizi riskini ge­tiren yüksek tansiyona karşı verilen ilaçlardır. Bazıları (Avlocardyl gibi) aynı zamanda migren veya heyecan ne­deniyle titreme gibi sorunlar içinde kullanılır.Bu ilaçlar çoğunlukla şişmanlatır çünkü beslenmenin ortaya çıkardığı ısıyı sempatik sinir sistemi üzerindeki et­kisi nedeniyle azaltır. 11 Eğer kalp ve damar hastalığı söz konusu ise, hekim bu ilacın yerine şişmanlatma yan etkisi olmayan (konversiyon enzimlerini inhibe edebilen) başka bir ilaç verebilir.

Kortizon

Kortizon, vücutta su ve tuzu tutmak suretiyle kilo aldı­rır. Glusit mekanizmasını da bozar. Bu yüzden doktorların çok sık vermedikleri bir ilaçtır.Bu ilaç, yaşamın son bulması tehlikesi taşıyan çok ağır hastalıklarda enflamasyonlu romatizmalar, ağır allerjiler veya enfeksiyonlar, kanser) kullanılır.
Bu durumda kilo alımı zaten ikinci planda kalır. Ancak kortizon tedavisi çok uzun sürecekse hasta ikaz edilmeli ve tedavi sırasında tuzsuz ve glusit kontrollü sıkı bir rejime sokulmalıdır.

Anti enflamatuarlar

Basit enflamasyonlarda fenilbutazon kullanımı yasak­lanmıştır. Ancak aynı kategoride olan başka ilaçlar, hassas kişilerde 2-3 kilo fazlalığa yol açabilir.Çoğunlukla, bu kilolar suyun tutulması veya yağ birik­mesi yüzünden olur.Yine, bu gurup ilaçlar da reçeteye yazılmadan önce iyi düşünülmelidirler zira her anfine veya her diş ağrısına, her romatizmaya, her adet sancısına karşı ilaç almak doğru de­ğildir; böyle bir alışkanlık sindirim yollarında kanamalara da yol açabilir.

Antibiyotikler
Besin endüstrisinin ilerlemesine bağlı olarak hayvanlar­da antibiyotik kullanımı da artar. Çünkü antibiyotik hay­vanların kilosunu yüzde 10 arttırmaktadır.Sebep sonuç ilişkisi düşünülürse, aynı sonuç insanoğlu için de geçerlidir.Bu yüzden antibiyotik tedavisi kısa olmalıdır. Uzun kullanımlar sadece olağanüstü durumlar içindir ve önemli bir nedeni vardır.Üstelik bu durumda değişiklik kazanıp, enfeksiyonlar üzerinde etkilerini de kaybedebileceklerini unutmamak ge­rekir.Kuvvetlendiriciler (Fortifianlar) Daha önce de belirttiğimiz gibi yorgunluk sadece bir semptomdur. Bu durumda hastayı kuvvetlendirici ilaçlara boğmak, yorgunluğun nedenini göz önüne almadan, pasif bir tedaviyi yeğlemek anlamına gelir.
Kuvvetlendiriciler yüksek dozda verildiğinde direkt olarak iştahı açar ve şişmanlatır. Ayrıca Ampul ve şurup şeklinde olanların bazılarının içinde önemli miktarda şeker de vardır.Bunlar Özellikle çocuklar için reçeteye yazılırken, obesite olasılığı göz ardı edilmemelidir. Kadın Hormonları Daha önceki bölümlerde uzun uzadıya doğum kontrol ilaçlarından, menopoz tedavisindeki ostrojen progesteron hormanlanna kadar bu konuyu inceledik.Burada saymadığımız bazı ilaçlarlar da tat alımı kaybı­na, böbrekler üzerinde ağırlığa, hazımsızlıklara yol açabi­lir.Bir kez daha tekrarlıyalım: Her zaman aşırıya kaçma­mak önemlidir. Bazı ilaçlar ancak gerçekten çok gerekliy­se yazılmalı ve bu durumda bile eğer şişmanlatma yan et­kisi olan muadil bir ilaç varsa, onunla değiştirilmelidir.Hekim, hastayı kilo alma riskine karşı ikaz etmeli, hat­ta obesite sorununun ortaya çıkma olasılığına karşı hastayı ilaç kullanamı sırasında gözlem altında tutmalıdır.Tüm bunlar, yine hasta doktor arasındaki açık ve dürüst diyaloga dayanıyor. Hekim hastanın içini karartmam aya dikkat ederek yan etkiler konusunda ikazlarda bulunmalı­dır.
İlacın riski, hastanın hassasiyetine göre değişiklik gös­tereceğinden, her şeyi önceden tahmin etmek elbette zordur.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git