Beyin Sarsıntısı

Bu terim, beynin bir kısmına kan ulaşımının bir kan pıhtısıyla engellenerek (beyin trombosisi) ya da çatlayan bir damardan beyne kan sızmasıyla (beyin kanaması) birdenbire ve kritik olarak kesilmesi anlamına kullanılır. Bu durum yüksek tansiyonu olan insanlarda daha çok olasıdır. Her iki durumda da bunlardan etkilenen beyin hücreleri bütünüyle görev yapamaz hale gelirler. Beynin her bölgesi, vücudun değişik bir sistemini ya da kısmını denetler ve meydana gelen herhangi bir sakatlık beynin hangi merkezinin, ne kadar etkilenmiş olduğuna bağlıdır. Büyük beyin sarsıntıları sıklıkla öldürücüdür, ama birçok insan küçük sarsıntılardan başarılı bir şekilde iyileşerek kurtulmuştur. Beyin sarsıntıları 55 yaşın üzerindeki insanlarda, göz kararması ya da dolaşım bozukluğu olanlarda ya da daha önce sarsıntı geçirmiş olanlarda daha çok yaygındır. Belirtileri ve görüntüleri sarhoşlukla karıştırılabilir.

Beyin sarsıntısı, herhangi bir sebeple başa alınan bir darbe sonucunda beynin kafatası içerisinde sarsılarak yerinden oynaması durumudur. Sportif aktiviteler, çarpma, düşme gibi nedenlerle başa alınan bir darbe, beynin yerinden oynamasına sebep olur. Bu durumda çeşitli rahatsızlıklar baş gösterebilir. Beyin sarsıntısı, alınan darbeye bağlı olarak birkaç saniye sürebileceği gibi bazen günlerce hatta haftalarca sorun yaşamanıza sebep olabilir.

beyin sarsıtısıBeyin sarsıntısı sonucunda gerekli önlemler alınır, bakım şartları sağlanırsa sorun kolayca çözülebilmektedir. Ancak önemsenmez ise çok ciddi neticeler doğurabilir, hatta ölüme dahi neden olabilir. Ayrıca darbenin şiddeti fazla olduğunda hafıza kayıplarına neden olabilmektedir.

Belirtileri

Bazı durumlarda geçici bilinç kaybı, baş ağrısı, kafa karışıklığı, sisli bir ortamda bulunma hissi, amnezi, kulak çınlaması, kafada fiziksel baskı hissi, bulantı ve kusma, yorgunluk, dilin dönmemesi ve konuşmada zorlanma gibi sorunlar, beyin sarsıntısına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Başa alınan bir darbe sonucunda saydığımız belirtilerden birinin yaşanması halinde hemen bir hastaneye gidilmelidir.

Tedavisi

Doktor tavsiyesiyle alınacak birtakım ilaçların yanında beyin sarsıntılarının en önemli ilacı dinlenmedir. Dinlenme, hem fiziksel olarak, hem de zihinsel olarak uygulanmalıdır. Kitap okuma, bilgisayar kullanma, tv izleme gibi aktiviteler bir süreliğine terk edilmeli ve beyin sakin kalmalıdır. Ayrıca vücut normalde yorucu gibi görünmeyen aktivitelerden dahi bir süreliğine uzak tutulmalı, böylece kesin bir fiziksel dinlenme sağlanmalıdır. Ancak dinlenirsem geçer anlayışı güdülmemeli, mutlaka bir uzman doktor kontrolünde olunmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git