BEZLER, SALGI BEZLERİ (Guddeler)
Vücuttaki değişik cinsten olan birkaç yapıyı tanıma yarayan bir kelimedir:
1. Bir salgı yapan ve bu salgıyı bir kanal yoluyla kullanılacağı bölgeye gönderen ya da bir atılım maddesini dışarı atmaya yarayan büyük organlardır. Bunlara örnek, karaciğer (salgısı, safradır), böbrek (idrar atar), pankreas (salgısı, pankreas enzimleridir) gösterilebilir.
2. Sindirim enzimleri (bkz.) sindirim sistemi salgılayan ufak bezlerdir (tükürük bezleri, sindirim kanalı boyunca bulunan bezler gibi) veya deriyi koruyan ve yağlayan bezlerdir (yağ bezleri).
3. İç salgı bezleridir. Salgılarını doğrudan kan dolaşımına gönderirler ve vücudun tüm çalışması bu salgılarca ayarlanır. Bu bezlere, kanalsız bezler adı da verilir (hipofiz, tiroid, böbreküstü ve cinsel bezler gibi).
4. Lenf bezleri. “Bezler” başlığı altında ilgileneceğimiz, bu son grup bezlerdir. Diğerleri, kendi başlıkları altında anlatılmaktadır.
Lenf bezleri, vücutta yaygın olarak dağılmıştır, ama özellikle, diz arkası, dirsek önü, koltuk altı, çene açısı, kasık ve kulak arkası gibi, eklemli bölgelerde bulunur. Derindeki lenf bezleri, mezen-ter’in (barsaklara destek olan selofan gibi zarın) karın boşluğunun arka duvarına yapıştığı yerde, sol ve sağ bronşların birleştikleri bölgede ve diğer yerlerde bulunur. Bunların tümü, lenf sistemini yapar ve bezler arası, lenf damarları içinde lenf akıp, en sonunda, lenfi kan dolaşımına akıtan göğüs lenf kanalına (duktus torasikus’a) boşaltır. Lenfin kan dolaşımına aktarıldığı bölge, iç ju-guler toplardamarın, solda, boyun kökünde, arteria subclavia (arteria subkla-via, köprücük altı atardamarı) ile birleştiği yerdir. Sağda, aynı bölgede, sağ kol ile boyun ve göğsün sağ bölümlerinin lenfini toplardamar sistemine akıtan daha ufak bir lenf daman vardır.
Lenf damarı ve bezlerinin başlıca dört görevi sayılabilir:
1. Barsak duvarlarında, ince damarlar, sindirim sırasında bazı belirli yiyecekleri emerek mezenter bezleri ve göğüs lenf kanalı dolaşımına gönderir.
2. Bezlerde, bir alyuvar tipi olan lenfositler yapılır.
3. Antijenlerin (bkz.) yerel ve reaksiyonları sonucu, bezler antikor (bkz.) üretir.
Henüz yorum yapılmamış.