Bıngıldak (Fontanel)
Bıngıldak Nedir?
Bebek doğduğunda, kafatası kemikleri henüz kapanmış değildir, açık kalan yerler, bir zarla örtülüdür. Bu açıklıkların en büyüğü, başın ön tarafında, frontal kemikle iki parietal kemik arasında kalanıdır. Ön bıngıldak adı verilen bu açıklıktan beynin atışı hissedilebilir. Ön bıngıldak, genellikle 18rinci ayda kapanmıştır; bunun gecikmesi, büyümenin duraklamasına işaret eder. Ateşli hastalıklar gibi bazı durumlarda, bu fontanel kabarır. Buna karşılık, çocukta aşırı susuzluk hali olursa, fontanel çöker. Doğumda, kafatasında altı fontanel bulunur.
Latince kökenli bir kelime olan fonticulus kelimesinden gelmiş olup Türkçeye bıngıldak olarak geçmiştir. Küçük çeşme ya da pınar anlamlarına da gelen bıngıldak yeni doğmuş bir bebeğin başındaki yumuşak dokudaki bölgelere, noktalara denir. Bıngıldak iki kafa kemiğinin arasında oluşmuş olan bağ dokusudur. Bebek henüz çok küçükken görülen bıngıldak bebekle birlikte büyüyen baş kemiklerinin de büyüme neticesinde kemiklerin birbirine yaklaşması sonucu bu bağ doku yok olur.
Bebeğin beyninin büyümesi neticesinde kafa da büyür. Beyin en çok ilk iki yılda hızlı bir şekilde büyür. Daha sonraki yıllarda ise daha yavaş şekilde büyür bu nedenle bir bebeğin ilk iki yılı çok önemlidir. Yeni doğan bir bebeğin 6 adet bıngıldağı bulunmakla birlikte bu bıngıldakların ön ve arka kısımda olanları daha rahat bir şekilde hissedilmektedir.
Bıngıldak Hassas ve Sağlam mıdır?
Halk arasında yeni doğan bebeklerin kafasına dokunulmaması ve bu bölgeye hassas davranılması inancı vardır. Bu inanç doğru olmakla birlikte sanıldığının da aksine bıngıldak oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Bebeğin kafasındaki bıngıldak kısım koruyucu bir tabakayla kaplanmış olup büyük bir darbe almadığı sürece zarar görmez.
Bıngıldağın görevleri nelerdir?
Bıngıldak bebek açısından son derece önemlidir. Bunları şu şekilde belirtmek mümkündür;
- -Bebek doğarken kafatası tam gelişmemiş olmakla birlikte doğum esnasında bu bıngıldak sayesinde kemikler üst üste gelerek doğumu kolaylaştırır.
- – İlk iki yılda bebeğin kafatası büyürken beyin dokusuna zarar gelmesine engel olur.
Henüz yorum yapılmamış.