Böbrek Sağlığı İçin Ne Yapmamalıyız?
İşlevi, kanı süzerek idrar yoluyla vücudumuzda biriken atık maddeleri atmak olan böbrekler vücudun en önemli organlarından biridir.Kandaki fosfat ve kalsiyumu düzenler.Aynı zamanda bu fonksiyon için önemli olan hormonları ürettikleri için kan basıncını da ayarlar. Böbrek fonksiyonları bozulunca; ağız kokusu, kusma, kaşıntı, idrar rengi ve yapısında değişiklikler, baş dönmesi, anemi, nefes sorunları, yorgunluk, ani yan ağrısı gibi belirtiler baş gösterir .Bu belirtileri fark ederseniz, doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.Bazen birçok faktörün sonucu olarak böbrek problemleri ortaya çıkar.Bununla birlikte, aşağıdaki alışkanlıklardan bazıları böbreklere zarar verir.
1. Yetersiz Su İçme: Su eksikliği önemli böbrek hasarına neden olur. Yoğunlaşan kan böbreklerin kanlanmasını azaltır.Bu, böbreklerin atık ve toksinleri vücuttan atmasına engel olur ve içinde birikir, bu da sağlık sorunlarını arttıracaktır.Her gün en az 10 ila 12 bardak su içilmelidir.
2. İdrarını Tutmak: Böbrek yetmezliğine neden olabilen en yaygın sorundur. İdrarın mesanede uzun süre kalması, bakterilerin üremesine neden olur.Bu tehlikeli bakteri üremesi böbrek ve üriner sistem enfeksiyonlarına neden olacaktır.Dahası, eğer idrarınızı tutarak böbrekleri baskı altına alırsanız böbrek yetmezliği ve üriner inkontinansa neden olabilir.Bu yüzden, ihtiyaç hissettiğinizde hemen tuvalete gitmelisiniz.
3. Sigara: Bu en zararlı alışkanlıktır,tüm vücut organlarına zarar verdiği gibi böbrekleri de harap eder. Farklı çalışmalarda, böbrek hastalığı ve sigara arasında bir bağlantı olduğu tespıt edilmiştir.Sigara kalp hızı ve kan basıncını artıracak, kan damarlarını daraltacak ve böbreklerdeki kan akışını azaltacaktır.Ayrıca, mevcut böbrek sorunlarını kötüleştirir ve işlevlerinin kaybedilmesini hızlandırır.
4. Yüksek Proteinli Diyet: Fazla protein tüketilmesi böbrek hastalığı riskini artıracaktır işlevi protein sindiriminin yan ürünlerini ortadan kaldırmak olan böbreğin yükünü arttıracaktır. Aşırı proteinin tüketilmesi hiperfiltrasyonu ve glomerüler basıncı kronik olarak arttırır ve böbrek problemlerine neden olur.Bu nedenle kırmızı et alımını azaltmanız gerekir.Zaten böbrek sorunlarınız varsa, kırmızı et yememelisiniz.
5. Yüksek Tuz Miktarı: Çok miktarda tuz tüketiyorsanız böbreklerinize farklı şekillerde zarar verebilirsiniz.Böbreklerimiz, gıdalar tarafından tüketilen sodyumu% 95 oranında süzer.Aşırı miktarda tuz tüketirseniz, dışarı atmak için daha fazla çalışması gerekir; bu da işlevinin azaldığı ve vücudumuzun suyu alacağı anlamına gelir ve hepimiz su tutulmasının böbrek hastalığı ve yüksek tansiyon riskini artırabileceğini biliriz. Aşırı tuzun vücudunuza ve çoğunlukla böbreklere zarar verebileceğini unutmayın.
6. Yetersiz Uyku : . İdeal uyku süresi 6-8 saattir.Organ ve dokularımız uyku sırasında yenilenir. Uyku yetersizliğiniz varsa tüm bu süreçler durur ve vücut organlarına zarar verebilir.Uykusuzluk kan basıncını yükseltebilir ve sonunda belirli böbrek hastalıkları gelişebilir.
7. Sürekli ağrı kesici ve ilaç kullanımı: Birçok kişi ağrı kesmek ve farklı problemleri tedavi etmek için ağrı kesiciler ve ilaç kullanıyor. Bu ilaçların tümü böbreklere ve diğer vücut organlarına da hasar verir. Farklı araştırmacılar aşırı miktarda analjezik tüketmenin böbreklerin işlevini engelleyebileceğini ve böbreklere giden kan akışını azaltabileceğini keşfetti.Tüm bu ilaçların uzun süre kullanılması, nefrit ve akut böbrek hasarı da dahil olmak üzere böbrek hastalıklarına neden olur.İlaç kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
8.Aşırı Kafein: Aşırı kafein tüketilmesi kan basıncını artırabilir ve böbrek hasarına neden olabilir.2002 yılında Böbrek Enstitüsü tarafından yayınlanan bir çalışma, kafein tüketiminin doğrudan böbrek taşlarıyla ilgili olduğunu keşfett
i, çünkü kafein idrarda kalsiyumun atılımını artırabiliyor.Bununla birlikte, orta derecede çay ya da kahve tüketimi herhangi bir tehlikeye neden olmaz
9. Alkol Tüketimi : Aşırı alkol alımı böbreklerde ürik asitin depolanmasına neden olur ve birikmeden kaynaklanan tıkanıklık böbrek yetmezliği riskini artırır.Alkol vücudunuzu susuz bırakır ve böbreklerinizin normal işlevini yok eder.
Henüz yorum yapılmamış.