Boğmaca Belirtileri ve Alınacak Önlemler

Boğmaca ve Bebeğiniz; Bebek hastalıkları içinde en tehlikelilerinden bir olan boğmaca şiddetli öksürük ile kendini gösterir. Oldukça bulaşıcı olduğundan boğmacaya yakalanan çocuğunuzu aşılanmamış diğer çocuklardan mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Boğmacalı çocukların bir kısmın da bronşit ya da zatürre gibi ikinci enfeksiyonlar görülebilir. İlk enfeksiyonu atamayan çocuğunuz üstüne ikinci bir enfeksiyona yakalanması durumunda çok fazla zarar göreceği, büyük bir kilo kaybı ile karşılaşacağı aşikardır. Bu gibi sonuçlar ile karşılaşmamak ve belirtilerini hissettiğiniz an erken teşhisin önemini de göz önünde bulundurarak mutlaka doktorunuza başvurun.

Boğmacanın Belirtileri:

Hafif ateş ile birlikte öksürük ve soğuk algınlığı belirtileri ki bu yaklaşık bir hafta kendini gösterir.

Öksürüğün şiddetli şekilde artması ve nöbet şeklinde yaklaşık bir dakikayı bulacak şekilde kendini göstermesi. Solunum güçlüğü çekilmesi. Öksürük nöbetinden sonra muhtemelen kusma ile ikinci hafta da kendini gösterir.

boğmaca

Öksürük günden güne düzelir, ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur çocuğun veya bebeğin tekrar üşütmemesi ve bunun için önlem alınmasıdır. Üçüncü haftadan sonra hastalığın bulaşma riski oldukça azdır.

Boğmacaya Karşı Yapılacaklar:

Öksürük nöbetlerinde bebeğinizi yalnız bırakmayın, kucağınıza alarak hafif öne doğru başını eğin. Nöbet sonrasındaki olabilecek kusmaya karşın hazırlıklı olun.

Çocuğunuz yemeklerden sonra öksürüyor veya öksürme nöbetleri geçiriyor ise çocuğunuzun beslenmesini azar azar ve sık aralıklarla gerçekleşmesini sağlayın. Öksürük nöbetinden sonra beslemeniz daha faydalı ve kolay olacaktır.

Çocuğunuz oyun oynarken heyecanlanmasını ve yorulmasını engelleyin, bu öksürük nöbetlerini de engelleyecektir.

Gece gelebilecek öksürük nöbetlerine müdahale edebilmek için çocuğunuz ile aynı odada yatın.

Çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içilmesine müsaade etmeyin ve çocuğunuza öksürük kesici ilaçlar vermeyin.

Çocuğunuz öksürük nöbeti sırasında morarıyor ise kesinlikle ve ACİLEN doktorunuza götürün.

Boğmacaya Karşı Doktorunuzun Tedavisi Nasıl Olacaktır?

Doktorunuz öksürüğü bastırıcı ilaç veya antibiyotik verebilir. Antibiyotik öksürüğü çok da azaltmasa da öksürüğün şiddetini azaltır aynı zaman da çocuğunuzun hastalığı bulaştırma tehlikesini de azaltır. Bu durum özellikle daha küçük çocuğunuz var ise çok önemlidir. Erken tedavinin faydasını sadece antibiyotik tedavisi ile de görebilirsiniz. Ancak ilerleyen hastalıkta bu mümkün olmaya da bilir. Bu belirtileri gösteren çocuğunuzu erken teşhis için mutlaka doktorunuza götürün.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git