Çocuğunuz Doğmak Üzere Peki İsim Sorununu Çözdünüz mü?
Birçok çift bu sorunla karşılaşır.
Özellikle ilk çocuklarıysa ve ailede daha önce aile büyüklerinin ismi konmadıysa başlar bir yarış. Öncelik anneanne, babaanne ve dedelerde olup sonra sırayla amca,dayı,hala ve teyze olur. Ya çok sevdikleri için ve de hayatlarında çok büyük bir öneme sahiplerdir ya da kaybettikleri sevdiklerinin hatırası olsun diye onların isimlerini verirler. Ancak ne var ki çocuk delikanlı ve genç kızlığa doğru giderken çoğu geleneksel isimlerle ilgili kendini kötü hisseder. Yeni birçok isimde de çocukken söylenmesi eğlenceli olsa da kişi yetişkin bir birey olduğunda (ki hayatımızın büyük bir çoğunluğu yetişkin sayılarak geçiyor) çokta ciddi olmuyor.
İsmin anlamı ve uyumu neden bu kadar önemli?
Bir araştırmaya göre insanlar isimlerinin anlamlarını yaşarlarmış. Bunu öğrendikten sonra etrafımda anlamlarını bildiğim bazı isimlerdeki kişileri incelemeye başladım. Örneğin Efe adında tanıdığım birçok kişi (özellikle de çocukken) hiç sakin bir karaktere sahip değilken, Özlem ismi hep sevildikleri tarafından özlenen olmuştur. Savaş tam bir savaşçı karakterde olup Umut her daim yeniliklere ve fırsatlara bakan olabilir.
İsim seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
İsim seçerken pozitif anlamları olan isimler tercih edin.
Akrofonoloji bilimine göre isimlerin içindeki harflerin enerjilerinden, söylenişinde oluşturduğu ses titreşimlerine kadar bilinçaltı ve bilinçli zihinde oluşturduğu etkileri çok önemli. Aynı zamanda isim ve soyisim birlikte söylendiğindeki uyumda önemli. Bazı durumlarda birbirlerini tamamlayan ya da anlamları tam zıt olan isim ve soyisimler ileriki yıllarda kişiye komik anlar yaşatabiliyor. Örneğin; Çetin Ceviz, Kibar Zorba, Halim Harap, Yaprak Döner…
Tarihte çeşitli Kızılderili toplumlarında ve Orta Asya Türkleri de, çocuklarına isim seçerken belli bir yaşa kadar çocuk olarak hitap edip büyürken kazandıkları edinimlere ve yeteneklere göre isimlerini verirlerdi. Örneğin; ata binmeyi çok iyi biliyorsa, çok iyi avlanıyorsa, el becerileri çok gelişmişse buna uygun bir ismi yetişkin adı olarak verirlerdi.
İsimlerin klasik, modern, dini olmaları bir yana bebeğinizi kucağınıza alıp onunla bir süre zaman geçirdikten sonra ona baktığınızda hangi ismin ona yakışacağına karar vermeniz kulağa ne kadar garip gelse de sonuçta o isimle bir ömür boyu yaşayacak olan bebeğinize bir hediye olarak düşünebilirsiniz. Onu dinlerken ve sizi de söylerken mutlu edeceğini düşündüğünüz isimleri belki doğmadan önce belirlemek ancak bebeğiniz dünyaya geldikten bir süre sonra onunla yaşarken karar vermek daha sağlıklı olabilir.
Karar vermek yinede zor
Karar vermede zorlanan birçok çift yine bebeklerine tek isim yerine iki hatta üç isim birden verebiliyorlar. Ya da yöreden yöreye değişiklik gösteren ‘göbek adı‘ olarak verilen zorunlu ikinci isimler. Aslında çocuk kendini fark etmeye başladığında seçme şansı olsun diye iki isim vermek tercih edilebilir. Ancak yine başta söylediğimiz gibi isimlerin olumlu anlamlar ve söylevler içermesi tercih edilen olmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.