ÇOCUK FELCİ
Sinir sisteminin, felçle sonuçlanabilen bir hastalığıdır.
Nedeni: Omuriliğin ön boynuz hücrelerinin ve motor kafa sinir çekirdeklerinin virüs enfeksiyonudur. Hastalık, ağız ve burundan damlacıklarla, su ve yiyecek maddelerinin lağımla bulaşma-sıyla ve sineklerin enfekte maddeyi taşımasıyla yayılır.Belirtileri: En hafif şeklinde, hastada, boğaz ağrısı, hafif ateş, yorgunluk ve baş ağrısı belirir. Daha ağır şekillerde, ensede sertlik ve ağrı vardır. Hastalığın tam oluşmuş hali, 4 ve 5’inci günlerde, felçle görülür ve felç, 36 saatte tamamlanır. Felç, genellikle, kol ve bacaklarda belirir, kaslar ağrılı ve duyarlıdır. Felcin başlangıcından sonraki üçüncü haftadan itibaren erimeye başlar. Solunum kaslarının tutulmasıyla, solunum etkilenir ve ağır vakalarda, omurilikle birlikte kafa sinirlerinin de etkilendiği hallerde (hastalığın bülber şekli), yutma, konuşma ve öksürme de mümkün olmaz.
Tedavi: Hastalık şüphesi belirir be-lirmez, hasta dinlendirilmelidir; çünkü felç genellikle aktif olan kaslarda oluşur. Felç başlayınca, ağrıya karşı aspirin ve benzeri ilaçlar verilir ve kaslann gerilme-mesine dikkat edilir. Gerekirse, suni solunum yolla/ma başvurulur. Üç hafta kadar sonra, kaslarda duyarlık azalmaya başlayınca, kaslar yavaş yavaş, pasif olarak hareket ettirilir ve fizikoterapiye başlanır. Uzun süre, hangi kaslann, ne dereceye kadar iyileşebileceği bilinemez, fakat ilk ay içinde kasılmaya başlayan kasların iyileşme olasılığı fazladır. Kesin karar verebilmek için, altı ay, ya da fazlası geçmelidir. Vakaların çok azında, solunum güçlüğü devam eder. Poli-omiyelit’de ölüm, aspirasyon pnömoni-si, ya da dolaşımın iflasıyla gerçekleşir. Hastalann çoğu iyileşir, fakat hastalığın kini, erimiş ve geceleri kramplar beliren kaslar halinde taşırlar.
Hastalıktan korunma: Aşılarla, korunma gerçekleşebilmiştir. Günümüzde, yaz sonu ve güz başında tek tük vakaların belirebilmesine rağmen, salgınlara rastlanmamaktadır. Ama, sineklerin bol olduğu tropik ülkelerde, hastalık hâlâ bir tehlikedir. Genellikle aşı, ağızdan uygulanmaktadır. İlk doz, bebek, altı aylık olmadan önce, ikinci doz, ilk dozdan ikiay sonra ve üçüncü doz da ikinciden altı ay sonra verilir. Bundan sonraki aşı yenilenmeleri, 5 ve 15’inci yaşlarda olur. Ağızdan alınan aşı (sabin tipi) canlı virüslüdür. Saik tipi olan ve zerk yoluyla verileninde, ölü virüs bulunur. Çocuk felci hastalar ayrılmalı ve bunlarla bulaşmış kişiler, 3 hafta süreyle çocuklardan uzak ve göz altında tutulmalıdır. Salgın halinde, genel sağlık koşullan dikkatle gözetilmeli ve yüzme havuzları, hamamlar kapatılmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.