ÇOCUKLUK

Bir bebeğin veya çocuğun derisi çok du­yarlı olur. Deri gereken özeni görmezse bir daha düzelemeyecek kadar tahrip olabilir. Çocuğun yüzü hiç bir zaman adi sabun ile yıkanmamalıdır. Günlük bakım için özel çocuk sabunlarına baş­vurulmalıdır. Çocuk bu sabunla yıkan­dıktan daha sonra özel bir süt veya ba­dem yağı ile deri yumuşatılmalıdır. Bu dönemde saçlarda zayıftır. Haftada en az bir kere saçlar şampuanla yıkan­malıdır. Şampuanın cinsi de üstünde durulması gereken bir noktadır. Bebek­ler için hazırlanmış bebe şampuanları vardır.Küçük kızların uzun saçları da özel bir bakımı gerektirir. Domuz kılından bir fır çanın yardımı ile sabah akşam belli bir süre saçları fırçalama bakıma büyük kat kıda bulunur. Geceleri ise saçlar mutla­ka çözülmüş olarak yatılmalıdır. Bigudi, permanant ve renk açıcı madde­ler kesinlikle kaçınılması gereken yön­temlerdir. Ihlamur kürleri saça parlaklık verir. Limon suyu ise saçı yumuşatır. Saç uçlarının kırılması da önemlidir. Bu nu önlemek için saçlar zaman zaman bir santimetre kadar kesilmeli veya yakıl malıdır.Bir çocuk saçlarını fırçalayıp temizleme yi mümkün olduğu kadar erken öğren­melidir. Aynı zamanda el ve ayak temiz liginin gerekliliğini de kavramalıdır. Tır­nakları kesmektense törpülemeye alış­ması doğru olur. Tırnak dibi derilerini de dibe itmek gerekir. Düzenli tırnak ba kımına alışmış ergenlik çağında bir kız, tırnaklarına renksiz veya renkli bir cila sürmeyi muhakkak deneyecektir. Eğer çocuk ayak bakımının genel kural­larına uyuyorsa sandalet giyebilir. Düztabanlık eğilimi bir çok çocukta görülür. Başlangıçta bu kusur büyük ak­saklıklara ya da rahatsızlıklara yol aç­maz.
Ancak düztabanlık giderek rahat yürü­meyi engeller; dizler birbirine çok yakla şır ve sırt kamburlaşır; böylelikle gövde uyumunu kaybeder ve çirkinleşir. Ayrı-ca belkemiği de bu durumdan etkilenir. Birkaç yıl süreyle ortopedik ayakkabıla­rın giyilmesi düztabanlığı hemen he­men tamamen giderebilir. Ayrıca sık sık ayakların ucuna basarak yürümek de düztabanlığın düzelmesi konusunda iyi sonuçlar verir.
Gülmek kadının en önemli silahlarından biridir. Fakat rahatlıkla gülümseyebilmek için dişlerin güzelliğinden emin ol­mak gerekir. Dişlerin beyazlığı onları günde iki kere ve genellikle yemekler­den sonra fırçalamakla sağlanabilir. Diş ler çocukluk döneminde herhangi bir soruna yol açmasalar bile çok kolay çürüyebilirler. Bu yüzden ufak çocukla­rı’yılda en az iki kez diş doktoruna götürmek gerekir. Süt dişlerinin nasıl ol­sa değişecekleri gerekçesi ile bakıma ih­tiyaç göstermedikleri sanılır. Bu çok yan lış bir düşüncedir. Çürüyüp vaktinden önce düşen süt dişleri diş etlerini de bo­zar. Diş etlerindeki aksaklık çocuğun ye ni dişlerinin zor ve çarpık çıkmasına yol açar. Oldukça yaygın olan bu tür çarpık lıklar günümüzde kolayca giderilmekte­dir. Gerçekten de bu çocukların dişleri­ne bir iki yıl süreyle takılan özel bir alet, çarpıklığı gidermektedir. Göz kayması bazen üç yaşından önce de görülürse de, genellikle üç-dört yaş­lar arasında meydana çıkar. Çocuğun şaşılığa yatkınlığı derhal doktor müdaha leşini gerektirir. Çünkü şaşılık çirkinliğe yol açtıktan başka, bir görme bozuklu­ğunun da belirtisidir. Göz jimnastiği yapmak veya gözlük takmak başlangıç halindeki şaşılığı önleyebilir. Tedavide geç kalınırsa bakım daha uzun zaman is teyebilir. Çocuklar genellikle büyükle­rin aksine gözlük takmaktan hoşlanırlar. Göz jimnastiği de çekici bir hale getirile bilir. Göz bozukluklarının çocukların okulda başarısız olmalarına yol açtıkları hatırdan çıkarılmamalı ve bu nedenle hemen doktora başvurmalıdır. Bu çeşit rahatsızlıklar çocuğa okurken ve yazı yazarken biçimsiz bir şekilde oturma alışkanlığı kazandırır. Bu da ço­cuğun belkemiği yapısını düze!memek: üzere bozabilir

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git