ÇOĞUL GEBELİK
İlk kontrolünüzde akla gelen ilk soru “Bebeğim sağlıklı mı?” ise ikinci soru da “Tek mi?” dir. İkinci sorunuzun cevabı “Hayır” ise bu sayfalar size yardımcı olacaktır.
Çoğul gebelik nasıl olur?
Yardımcı üreme teknolojilerindeki gelişme ile birlikte toplumda çoğul gebelik görülme oranları %3-4 e yükselmiştir. Gebelik yaşının 30 un üstünde olması, anne adayının ailesinde çoğul gebelik öyküsü diğer nedenlerdir. Çoğul gebelikler tek yumurta (monozigotik) veya ayrı yumurta (dizigotik) olabilirler.
Tek yumurta ikizi nedir?
Tek bir yumurtanın sperm ile döllenmesi sonrasında oluşan, genetik, cinsiyet ve görünüm olarak birbirine benzeyen ikizler tek yumurta ikizleri olarak adlandırılırlar. Tek yumurta ikizlerinin görülme sıklığı yaş, ırk, ve kalıtımdan bağımsız olarak 250 canlı doğumda birdir. Tek yumurta ikizlerinde her 3 gebelikten birinde ikizden ikize transfüzyon (kan geçişi) sendromu görülmektedir. Bu nedenle bebeklerde yapısal problemler daha sıktır.
Ayrı yumurta ikizi nedir?
İki veya daha fazla yumurtanın spermler ile ayrı ayrı döllenmesi sonucunda oluşan gebelikler ayrı yumurta olarak tanımlanmaktadır. Doğan bebekler farklı cinsiyette olabilir ve birbirlerine benzemezler. Yardımcı üreme teknikleri, kadının ailesinde çoğul gebelik öyküsü, ileri anne yaşı (>30), yüksek doğum öncesi kilo ve doğum kontrol haplarının kesilmesini takiben çoğul gebelik olasılığı artmaktadır.
Ayrı yumurta ikizlerinde kromozomal (genetik) problemler daha sık olarak görülmektedir.
Tek gebelikten farklı bir takip
Çoğul gebelik tanısı alan kadınlar daha sık kontrollere çağırılmakta ve ultrasonografi ile sık değerlendirme gerekmektedir.
Nasıl takip edilmeliyim?
Çoğul gebeliklerde problemle karşılaşma ihtimali daha yüksek olduğu için daha sık kontrollere gelmeniz gerekmektedir.
Ne sıklıkta?
Bebeklerinizin sayısı, sizin ve onların sağlık durumuna göre değişmekle birlikte doktorunuzun uygun göreceği aralıklarla takip edileceksiniz. Genel olarak tek gebeliklerde aylık kontroller önerilirken, ilk aylarda 3 haftada bir, son trimesterde ise haftalık kontroller önerilecektir.
Neden sık kontroller?
Çoğul gebeliklerde problemlerin önceden saptanabilmesi ve uygun yaklaşımların belirlenebilmesi için sık kontroller anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Anne veya bebeklerde problemle karşılaşıldığında takipleriniz daha da sıklaştırılacaktır.
Çoğul gebeliklerde daha sık karşılaşılan problemler nelerdir?
Birden fazla bebeğiniz olacağını öğrendiğinizde hamileliğinizin nasıl geçeceği, doğumdan sonra bebeklerinize nasıl bakacağınız gibi milyonlarca soru soracaksınız. Belki sevinecek, belki de endişeleneceksiniz. Doktorunuz ise onlara nasıl bakacağınız ile ilgili sıkıntılarınızı paylaşmaktansa gebelik takibi sırasında oluşabilecek problemlere odaklanacak ve sizi buna göre takip edecektir.
Çoğul gebelikler ile ilgili problemler:
Erken doğum eylemi
Düşük doğum ağırlığı
Gelişme geriliği
Bebeğin rahim içinde kaybı (fetal ölüm veya düşük)
Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet)
Preeklampsi (gebelikte yüksek tansiyon ve idrarda protein görülmesi) en sık karşılaşılan problemlerdir. Bu problemlerin erken teşhisi ve gereken önlemlerin alınabilmesi için sık kontrollere çağırılacaksınız.
Henüz yorum yapılmamış.