Cushing Sendromu

Cushing has­talığına benzer klinik belirtiler verir. An­cak burada neden, böbreküstü bezinin bizzat kendisinde bulunan bir tümör ya da hiperplazidir. 1932 yılında Harvey Williams Cushing tarafından ilk kez tanısı konmuş olan hastalık, kortizon hormonunun olağanın üstünde bir düzeyde olması ile ortaya çıkan belirtilerdir.

Belirtileri Nelerdir?

Her hastada farklı belirtiler gösteren Cushing Sendromu, kilo artması, obezite, hipertansiyon, kan şekeri yükselmesi, ruhsal bozukluklar gibi belirtiler gösterebilir. Hasta aynı zamanda halsizlik ve yorgunluk hisseder, asla merdiven çıkamaz. Günlük işleri yaparken bile zorlanan hastalar çömeldikleri yerden kalkamazlar ve kasları güçsüzleşir. Adet düzensizliği, adet kesilmesi, tüylenme, kalp hastalıkları da ortaya çıkar.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

cushingsGenellikle aşırı kortizol üreten böbrek üstü bezleri ameliyatla alınmaktadır. Cushing sendromu her yaşta ortaya çıkabilen, özellikle de kadınları daha çok etkileyen bir hastalıktır. Ayrıca hipofiz bezinde oluşan bir tümöre bağlı olarak da hastalık ortaya çıkabilmektedir.
Hastalıkla birlikte sırtta hemen ensenin altında bir yağ topağı oluşmaktadır. Yüzde kızarıklık ve yuvarlaklaşma ile birlikte karın, kalçalar ve koltuk altlarında mor renkli geniş deri çatlakları ortaya çıkmaktadır. Eklem iltihapları ve romatizmal hastalıklar için kullanılan kortizol ilaçları da böbreğin fazlaca ürettiği kortizolla birleşerek Cushing Sendromuna neden olmaktadır. hayati riski bulunan hastalığın yarattığı problemler oldukça ciddidir. Kilo almanın yanında baş ve sırt ağrısında da artma ile başlayan hastalıkta karın bölgesinde ve göğüslerde de çatlaklar oluşmaktadır. Kesin tanı konulabilmesi için bazı testler yapılması gereklidir. İdrarda kortizol seviyesinin ölçülmesi ve kan testleri yapılmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git