CÜZZAMIN BELİRTİLERİ
Cüzzamın başlıca iki tipi vardır: a) Nodüler veya lepromatöz ve b) Nöral veya tüberküloid.
(a) tipinde, tekrarlayan ateş krizleriyle birlikte, yüzde kırmızımtırak şişkinlikler görülür. Bu şişkinlikler zamanla sertleşir, sancılı olur ve yayılıp birbirleriyle birleşerek, dokunmaya karşı duyarsız alanlar oluşturur. Kulaklar, yüz, burun içi, önkollar, apış aralan, şişkinliklerin görüldüğü bölgelerdir ve hastalığın ileri evrelerinde yüzde “aslanı andırır” bir görünüm belirir, yani, yüz şiş ve yuvarlaktır, gözler çevrenin şişmiş olması yanında çökük görünür, burun yassılaşmıştır. Dil, gırtlak ve yutakta yaralar belirir ve bu yaraların iyileşmesi sonucu, yerlerinde şiddetli kabuklaşma ve şekil bozukluğu görülür.
(b) tipinde, önce sinirler hastalanır; vücutta ve kalçalarda büyük atrofik alanlar belirir. Bu alanlar, zamanla soluklaşır ve duygusuzlasın Bu duygu yitiminden ötürü, yaralar çürümeler ve sonunda el ve ayak parmaklarına kangrenler görülür.
Tedavi: Hastalık fazla bulaşıcı olmadığından, hastanın ayrılması çok gerekli değildir. Hastalığın eski çağlarda yarattığı büyük korkunun nedeni, hastalığın çok uzun sürmesi, kolay tanınması ve hastada büyük şekil bozukluklarına yol açmasıdır. Dokuların dökülmesi ve yerinin değişik renkli deri örtüsü ile kaplanması, cüzzamlı hastalara korkunç bir görünüş vermektedir. Çok sık dokunmaktan kaçımldığı takdirde, bir cüzzamhlar bölgesinde dahi, hastalığa yakalanma tehlikesi çok azdır. Buna rağmen, hastalık kontrol altına alınana kadar, cüzzamlı bir ailenin sağlıklı çocuklarını ayırmakta yarar vardır.
En fazla kullanılan ilaç, dapson’dm. Bu ilaç, başlangıçta 25 mg.’hk dozlar halinde, haftada iki kere verilmekte, 2 hafta sonra doz 50 mg. yapılmakta, 4 hafta sonra doz 75 mg.’a çıkarılmakta ve 6 hafta sonraki doz da 100 mg. olarak ayarlanmaktadır. Tedavinin yıllarca sürmesi ve dozajın, yavaş yavaş haftada 2 kere 300 mg.’a çıkarılması gereklidir.
Henüz yorum yapılmamış.