Dengeli Beslenme İçin Her Gün 5 Renk
Pek çoğumuz yoğun çalışma hayatı, fast food yeme kolaylığı, besinlerin hayatımızdaki öneminin farkında olmamamız gibi nedenlerle yeterli ve dengeli beslenmiyoruz. Ve ne yazık ki bunun çokta farkında değiliz. .
Aslında kontrolü elimize almak çokta zor değil. Yeterli ve dengeli beslenme denildiğinde aklınıza bir çok liste karşılığında kalori değerleri geliyor olabilir. Ancak ideal olanı, her gün beş renkten 1-2 porsiyon kadar yemektir.
Dengeli ve Yeterli Beslenme için ihtiyacımız olan nedir?
İyi beslenmek zinde bir yaşam için hayati önem taşır. Dünya Sağlık Örgütü ‘WHO’ yeterli sebze ve meyve tüketimi ile birçok hastalığın engelleneceğini savunmaktadır.
Dengeli ve yeterli beslenebilmek için her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve, iki porsiyon yüksek protein içeren et, balık, yumurta, baklagil, üç porsiyon süt ürünü, üç porsiyon tam tahıl ürünü (özellikle esmer olanlarını tercih edersek daha sağlıklı) yememiz gerekiyor.
Ancak gerçek şu ki pek çoğumuz yoğun yaşam tempomuz sebebiyle öğünlerimizi atlıyor, yağ ve şeker oranı yüksek, besin değeri az olan yiyecekleri tüketiyor hatta çoğunlukla hareket halindeyken yemek yiyoruz. Bununla birlikte sigara ve alkol gibi tüketimler de var ise vücudun besin maddelerini emme kapasitesini iyiden iyiye engelliyoruz.
Dikkat!!
Belirli bir semptomu olmasa da belirli besin maddeleri değerleriniz düşük olabilir.
Örneğin;
Kadınların çoğu, vejetaryenler ve veganlarda demir seviyesi düşüktür, bunun sonucunda enerji azlığı meydana gelmektedir ve biz bunu yorgunluk ile bağdaştırırız. Ancak bunun sonucunda demir eksikliğinden kaynaklanan anemi meydana gelebilir.
Yetiştiği toprağın özelliklerinden dolayı farklılık gösteren yiyeceklerden pek çok insanın selenyum değeri düşüktür. Oysa selenyum, güçlü bir bağışıklık sistemi ve üreme sistemi için çok önemlidir.
Hangi 5 Renkten Neden Tüketmeliyiz?
Kırmızı: Domates, kırmızı elma, çilek, yaban mersini, pembe greyfurt, karpuz, nar, kırmızı turp, ahududu
- DNA Sağlığı
- Prostat Sağlığı
Sarı/Turunucu: Limon, portakal, ananas, mısır, papaya, kabak, mandalina, yer elması, kayısı, havuç, kavun, çarkıfelek meyvesi
- Göz Sağlığı
- Sağlıklı Bağışıklık Fonksiyonları
- Cilt Nemi
- Sağlıklı Gelişim ve Büyüme Sağlar
Beyaz: Şalgam, soğan, mantar, turp, kuru fasülye, yaban havucu, sarımsak, karnıbahar, börülce, armut
- Kemik Korur
- Dolaşım Sistemini ve Fonksiyonlarını Destekler
Yeşil: Ispanak, yeşil biber, su teresi, marul, kabak, brokoli, bürüksel lahanası, yeşil fasülye, soya fasülyesi, yeşil çay, karalahana
- Hücre Sağlığı
- Dolaşım Fonksiyonlarını Destekleme
- Akciğer Sağlığı
- Karaciğerin Sağlıklı Çalışmasını Sağlar
Mavi/Mor: İncir, dut, üzüm, yaban mersini, böğürtlen, erik, pancar, kırmızı lahana, patlıcan, yer elması, meksika fasülyesi, kuş üzümü
- Bilişsel İşlev Sağlığı
- Kalp Sağlığı
- Dolaşım Fonksiyonlarını Destekler
- Antioksidan Koruması
Amerika Birleşik Devleti diyet yönergelerinde, günlük olarak tüketilmesi gereken sebze ve meyve miktarı 9 ile 13 porsiyon olarak öngörülmektedir.
Doğru besin maddelerini tükettiğinizden emin olmak için yiyeceklerinizi renk gruplarına ayırın. Her gün her renkten 1 ila 2 porsiyon yemeye çalışın.
Saglik saglik açisindan önemli bilgiler veriliyor teşekürler