Deniz Tutması
Deniz tutması, sindirim bozukluğuna bağlı, hiç hoş olmayan bir rahatsızlık olup, bazı denizcilerde ve deniz yolcularında görülür. Hayvanlar da deniz tutmasına yakalanabilirler. Balıklar bile buna dahildir. Uzun süre karada akvaryum içinde yaşamış balıkların gemiyle denize çıkınca deniz tutmasına uğradıkları deneylerle kanıtlanmıştır.
Deniz Tutması
Bilindiği üzere vücudun dengesi iç kulakta sağlanmaktadır. İç kulakta bulunan denge sıvısı, dengemizi sağlamakla görevlidir. Ancak bazı durumlarda denge sıvısı dengenin sağlanmasını gerçekleştiremez. Bu durumlardan biri de uzun süre dalgalı bir denizde bulunmaktır. Gemi, yat, sandal vb. bir deniz taşıtında uzunca bir süre sallanmak, denge sıvısının işlevini yerine getirememesine neden olur. Böylece deniz tutması (kinetozis) denilen hadise yaşanmaya başlanır. Mide bulantısı, yürümede zorluk çekme, baş dönmesi ve ağrısı, kusma gibi belirtilerin görüldüğü deniz tutmasında bazen kişi kendini kontrol etmekten aciz duruma düşer. Bazı kişilerde ise endişe ve korkuya dahi neden olabilmektedir. Bu durum birkaç saat sürebileceği gibi bazen günlerce etkisini yitirmez. Kimilerini motorlu taşıtlar ve binek hayvanları tutarken deniz tutan kişiler, deniz tutmasının hiçbirine benzemediğini, en kötüsü olduğunu belirtmektedir.
Deniz Tutmasının Önlemleri
Öncelikle deniz taşıtları kullanımından önce hafif şeylerin yenilmesi gerekmektedir. Ağır ve yağlı yiyecekler, bu sürecin hızlanmasına neden olmaktadır. Asitli içeceklerden ve alkolden uzak durmak da iyi olacaktır. Bitkisel önlemler içerisinde de zencefil en iyi yöntemlerden biridir. Taze zencefil kökü çiğnenebileceği gibi zencefil tabletlerini kullanmak da iyi bir yöntemdir. Bunların yanında deniz ve araba tutması için hazırlanmış ilaçlar da bulunmaktadır. Dramamine, Bonine, Antivert Antrizine gibi ilaçlar, deniz tutmasından daha önce alınmalıdır. Tutma başladıktan sonra ne yazık ki önlemek mümkün olmamaktadır. Ayrıca ilaçların kulak ardı bandı ve fitil formları da mevcuttur.
Henüz yorum yapılmamış.