Diyet ve Kilo
Kadınlar dergi, film ve televizyonda ideal güzellik olarak sunulan incecik manken görüntüleriyle bombardıman edilmektedir. Bu görüntüler özellikle kilo vermek ve “diyet yapmak” kavramlarını yaşamın bir gerçeği olarak gören gençler için itici bir güç olabilir. Bu bağlamda “diyet” sözcüğü, doktorların aşırı şişman (obez) hastalar için önerdiği kilo verme programı anlamına gelmemektedir. Kuşkulu “diyetler” kısa sürede mucizevi değişimler vaat edenlerdir.
Yüz yıl kadar önce kadınlar kilolarıyla bu kadar ilgilenecek zaman bulamıyordu. Günlük yemeği pişirmek enerji tüketimini sağlıyordu ve aşırı yemek olasılığı pek yoktu. Bitmeyen ev işleri ve çocukların bakımı, kadınların sürekli enerji alımını gerektirmekteydi. Metabolizmaları kalorileri depolamaya değil, yakmaya alışkındı. Günümüz kadınları daha hareketsiz bir yaşam biçimine ve kalori yakmaktan çok depolamaya yol açan sayısız seçeneğe sahiptirler. Ancak geçmişte ve günümüzde yaşayan kadınlar için değişmeyen iki şey vardır: besinler yararlıdır ve bedeninizin kullanabileceğinden fazlasını yerseniz, artan kısım yağ olarak depolanır. Metabolizmanızın en uygun hızda çalışması için kimyasal ve fiziksel süreçlerin bileşimine gereksinim vardır.
DİYET, YİYECEKLERİ DÜŞMAN YAPAR
Greyfurt, lahana çorbası, besin bileşimleri, hatta düşük yağlı rejimleri öneren diyet planları kilo verme sorununu çözemez. Diyete, zorunlu olduğunuz için başlamayı düşünüyorsanız, şu gerçeği unutmayın: diyet yapanların büyük bir çoğunluğu diyet öncesi kilolarını (ya da fazlasını) geri alırlar. Diyete başlayanların çoğu, ömürleri boyunca zaman zaman başlayıp bırakmayı sürdürür. Belirli yiyecekleri kendine yasaklayanlar, bu yasağı çiğneyince suçluluk duyar ve bu kendilerini daha kötü hissetmelerine yol açar.
Diyet yapmak, yiyecekleri bir besin ve sağlık kaynağından çok düşman gibi gösterir. Yo-yo denilen diyet yöntemi (kilo vermek, almak ve yeniden vermek vb.) sağlığınız için zararlıdır. Besin almayı aniden azaltırsanız, yaşamak için tasarlanmış olan bedeniniz, enerjiyi daha verimli depolayabilmek için metabolizma hızını azaltacaktır. Bu, diyet yapanların çikolata gibi enerji düzeylerini aniden yükselten yiyecekler için neden can attıklarını ve kilo kaybının ilk birkaç hafta sonra neden birden yavaşladığını açıklamaktadır. Birçok kadının düşündüğünün aksine, şok diyetin ilk haftalarındaki kilo kaybı istenmeyen sorunlara yol açabilir.
Aşırı şişmanlık (obesite) ve kilo verme
Aşırı şişman kadınların bedeninde aşırı oranda yağ vardır ve bu onları tıbbi ve ruhsal açıdan etkileyebilir. Diyetisyenler, doktorlarla çalışarak yeme alışkanlıkları ile ilgili eğitim vermenin yanında, fazla kiloların zaman içinde verilmesini sağlayan kilo verme programları oluşturmakta ve uygulamayı denetlemektedirler. Bu eğitimin temelini yaşam biçimi, egzersiz, tutum, ilişkiler ve beslenme oluşturmaktadır. Bunlar kadın yaşamında önemli etmenlerdir ve her biri, kadına erişilebilir hedefler sunar ve kilosunu etkileyebilir.
Doktor denetiminde uygulanan düşük ve 1 çok düşük kalori içeren diyetler, kişilerin beslenme gereksinimleri de karşılanırken hızlı kilo vermeleri için tasarlanmıştır. Enerji, doktorun, kadının sağlık durumuna ve kilosuna bağlı olarak hazırladığı egzersizle harekete geçirilen depolanmış yağdan gelmektedir. Kimi durumlarda ilaç da kullanılabilir.
Önce kaslarınızda ve karaciğerinizde glukoz olarak depolanmış karbonhidratları verirsiniz. Şok diyetlerde kendini yorgun hissetmenin ve ağırlık kaldıracak ya da koşacak güç kalmamasının nedeni budur (çünkü kas gücünüzü kaybedersiniz). Ayrıca çok miktarda su kaybedersiniz ve bu, aslında aynı miktarda yağ taşımanıza rağmen, kendinizi daha ince hissetmenizi sağlayabilir.
ben 16 yaşındayım ve bazen verip sonra alıyorum ben aslında zayıflamak istiyorum.bir türlü zayıflayamıyorum.Boyum 1.56 ,kilom 73… belim ince basenlerim var .NE YAPMAM GEREK .Lütfen cevap istiyorum.