Doğum Anında Bebeğin Geliş Şekli Pozisyon ve Şekli Nasıl Olacak?

Gebeliğinizin sonuna yaklaşırken doktorunuz size tıbbi terimler kullanarak geliş şekli, pozisyon ve yerleşim gibi konulardan söz edebilir.

Geliş şekli, ceninin leğen kemiğine giriş yaptığı kısmıdır (örneğin, baş veya ayak). Gebeliğiniz boyunca bebeğiniz rahmin içinde dolaşır ve rahatlıkla pozisyon değiştirir. Ama genellikle gebeliğin 32-36. haftaları arasında bebek baş aşağı pozisyona geçer ki bu da doğum süreci ve doğum için ideal olan pozisyondur. Ama bazen bebekler ters ya da yan yatma (transvers) pozisyonunda da inebilirler.

Pozisyon, ceninin gelişiyle annenin leğen kemiği arasındaki ilişkiyi ifade etmek için kullanılır. Bebek yukarıya mı, aşağıya mı, sola mı, sağa mı bakıyor? Doğum için tercih edilen pozisyon bebeğin kafatasındaki çıkıntının annenin ön tarafında ve normal dogumyüzünün annenin sırtına dönük olmasıdır (sol oksiput anterior pozisyonu). Yerleşim, bebeğinizin başının doğuma hazırlık sırasında leğen kemiği boşluğuna doğru ne kadar ilerlediğini ifade etmek için kullanılır. Yerleşim santimetrelerle ifade edilir. Her yerleşim 1 cm’dir. Leğen kemiği boşluğunun yukarısında olan bir bebeğin -5 yerleşiminde olduğu söylenir. 0 yerleşimde olan bir bebek leğen kemiğinin ortasında demektir.

Doğum süreci tam olarak başladığında bebeğin başı +1, +2, +3 şeklinde leğen kemiğinin içindeki hareketini sürdürür. +5 yerleşimine geldiğinde leğen kemiği boşluğu içindeki geçişini tamamlamış olarak vajinadan dışarı çıkar, ilk kez doğum yapan kadınların çoğunda doğum sürecinin başında bebek 0 yerleşimde olur. Üçüncü ya da dördüncü kez doğum yapan kadınlarda, bu, doğum sancılarının başlamasından birkaç saat sonra olur.

PAYLAŞ
Doğum Anında Bebeğin Geliş Şekli Pozisyon ve Şekli Nasıl Olacak? Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. Deniz dedi ki:

    kisa ama diger web sitelerinin tersine gayet acik ve öz bir sekilde aciklanmis. tesekkürler…

Sayfa başına git