Doğumu Beklerken Hangi Hazırlıklar Yapılmalı
Gebeliğin son haftaları bitip tükenmeyen bir bekleme sürecidir. Hele bir de doğum gecikmişse. Doğum sürecinin başlamasını beklerken zaman âdeta durmuş gibidir.
Doğumu Beklerken Neler Yapmalısınız?
Peki, o minik varlığı beklerken neler yapacaksınız? Hazırlanın, işte size yapılacaklar listesi.
Doğum planınızı gözden geçirin:
Doğum süreci, kararlar alınacak bir zamandan çok, bir uğraşma zamanıdır. Doktorunuzla onun tercihlerini ve olağan uygulamalarını önceden konuşun. Örneğin, doğumu hızlandırmak için ne zaman ilaç verilir? Doktorunuz geleneksel sırtüstü doğum pozisyonlarının dışındaki pozisyonlarda da rahat hareket edebiliyor mu? Hangi koşullarda vajinal açıklığı genişletmek için kesi atılır (epizyotomi)?
Ayrıca, doğum sancılarınız başladığında doktorunuza ne zaman haber vermeniz gerektiğini öğrenin. Doğrudan hastaneye mi gitmelisiniz, hastaneye telefon mu etmelisiniz, yoksa önce doktorunuzu mu aramalısınız? Doktorunuzun, almanızı istediği başka önlemler var mı? Ve unutmayın ki her şey planlandığı gibi gitmeyebilir. İlk kez doğum yapan kadınların çoğu doğumun nasıl bir şey olduğu hakkında doğru bilgilere sahip değildir ve doğum süreciyle gerçekte yapabileceklerinden daha iyi baş edebileceklerini sanabilirler. Aynca, hiç kimsenin beklemediği sorunlar ortaya çıkabilir. Kontrolü elden bırakmamaya çalışın ama kontrolünüz dışındaki şeyleri de kendi haline bırakmaya hazır olun.
Hastaneye ön kayıt yaptırın: Doğum yapmayı planladığınız hastane ya da doğum evinin ön kayıt koşullarını öğrenin. Önceden gerekli formları doldurmak ve sigorta meselelerini halletmek, büyük gün geldiğinde sizi bir sürü işle uğraşmaktan kurtarır. Kabul edin ki kasılmalar arasında kırtasiye işleriyle uğraşmak pek de hoş bir şey olmasa gerek.
Çantanızı hazırlayın: Ne zaman doğum yapacağınız tam olarak belli olmadığı için çantanızı önceden hazırlayıp hastaneye gitmek için hazır vaziyette olmak doğru olur. Elinizin altında doğum çantasında bulundurmak isteyeceğiniz şeylerden bazıları şunlardır;
- Kasılmaların zamanını ölçmek için saniyeleri gösteren bir kol saati ya da telefon aplikasyonu.
- Soket çorap veya terlik doğum odaları genelde serin tutulur.
- Gözlük, lenslerini çıkarmanız gerekebilir.
- Kuruyan dudaklar için dudak merhemi.
- Fotoğraf makinesi ya da video kamera.
- Emzirmeyi kolaylaştırmak için önden açılan bir pijama ya da gecelik.
- Sabahlık.
- Emzirme sutyeni ya da biberonla beslemeyi düşünüyorsanız dolgulu sutyen.
- İç çamaşırı.
- Tuvalet ve makyaj malzemeleri, saç kurutma makinesi.
- Eve dönüş için bol giysiler, gebeliğinizin ortalarında giydiklerinizden olabilir.
- Başlık da dahil bebek giysileri.
- Bebek battaniyesi.
Her şeyi, örneğin makyaj malzemelerinizi, daha şimdiden çantaya koymak istemiyorsanız, evden ayrılırken kolaylıkla alabilesiniz diye bir liste yapın. Normalde acele etmeniz gerekmeyebilir, hatta duş alacak zamanınız bile olabilir ama organize olmakta da yarar var. Aynca elinizin altında bir de araba koltuğu bulunsun ki bebeği eve getirirken sorun olmasın.
Rahatlamaya çalışın; Çoğu kadın gebeliğinin sonunu beklenti ve tedirginlik karışımı duygular içinde karşılar. Kaygılarınızdan kurtulmaya çalışın. Kadınların bedeni, doğum sancılarıyla baş etmeye ve çocuk doğurmaya programlanmıştır. Doğum süreci çaba göstermeyi gerektirir. Ama gerginlikten kurtulmaya çalışarak bu deneyimi sorunsuz atlatabilirsiniz.
Çoğu kadın gebeliğinin son günlerinde bir tür enerji patlaması yaşar ki bu davranışa yuva yapma adı verilir. Kendinizi çılgın gibi temizlik yaparken ya da ertelediğiniz birtakım projelere başlamak için sabırsızlanırken bulabilirsiniz. Evet, doğumdan sonra temiz bir eve gelme fikri cazip olabilir ama kendinizi de fazla yormayın. Bebeğiniz gelmeden önceki bu size ait zamanın tadını çıkarın. Kendinize güzel bir akşam yemeği ısmarlayın ya da eğlenceli gezmelere katılın. En sevdiğiniz hobinizle uğraşın. İyi bir kitap okuyun. Partnerinizle birbirinize sarılıp oturun. Gerginlikten uzak durarak bir şeylerle meşgul olmak, zamanın akıp gitmesine yardımcı olur.
Siz bebeğinizin gelişi için son hazırlıklarınızı yaparken, vücudunuz da doğum süreci ve doğum için hazırlanıyor. Doğum yaklaştıkça, vücudunuz bebeğin gelmesinin yakın olduğunu gösteren bazı değişimlerden geçiyor.
Henüz yorum yapılmamış.