Dukan Diyeti ve Zararları
Dukan Diyeti Nedir?
Dukan diyeti, dört aşamadan oluşan, hızla kilo vermeyi sağlayan bir sistem.
Dukan Diyetinin Atak Aşaması Nasıl Uygulanır?
Dukan diyetinin ilk aşaması olan atak aşaması, Dr. Pierre Dukan’a göre; günde bir buçuk litre su tüketimi ile birlikte yağsız proteinler, süt ürünleri, yumurta, balık ve kümes hayvanları içeren listeden seçilecek ürünlerin gün içinde istediğiniz saatlerde ve istediğiniz miktarlarda tüketilebilmesidir. Ancak bunları yalnızca haşlama yaparak, ızgara yaparak ya da fırında pişirerek tüketebilirsiniz. Atak evresinde sıvı ya da katı yağ kesinlikle kullanılmayacak ve yemeğinizi lezzetlendirmek için sadece baharat kullanabiliyorsunuz.
Bu aşama hiçbir şekilde özür, sapma ya da duraklama kabul etmiyor. Yani “Bir süre ara vereyim, şu tatlıdan bir kaşık alayım” demek gibi şansınız yok.
Bu kuralları uyguladığınızda, yani hatasız ve harfiyen uyguladığınızda zaten mutlaka kilo vermeye başlıyorsunuz.
Atak Aşamasının Zararları Nelerdir?
Bu kadar proteinli beslenerek verdiğiniz kilonun bilimsel kanıtlarına bakıldığında ise kaliteli bir zayıflama olmadığı gözlemleniyor. Düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli uygulanan diyetlerin, vücut suyunu kaybettirdiğini ve diyet süresi bittiğinde su ağırlığının geri kazanıldığı gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.
Kilo verme konusunda hem çok aceleci hem de çok eksik bilgi sahibiyiz.
Hepimiz hızla kilo verme derdine düştük. Bir Dukan Diyeti fırtınasına tutulduk ki sormayın gitsin…
Oysa son derece tehlikeli bu diyet, kalbi ve böbrekleri mahvedip uygulayıcılarını ölüme kadar götürebiliyor.
On yıl önce Dukan diyetinin Fransa’da ve sonra da tüm dünyada satış rekorlarına imza atan kitabı ile uygulanan diyet, doğumdan sonra fazla kilolarını vermek isteyen ünlülerin de gözdesi haline geldi.
Oysa diyetin zararlarına ilişkin pek çok beslenme uzmanı ve ANES (Yemek, Ekoloji, Mesleki Sağlık ve Koruma Derneği) tarafından bir açıklama yapılarak protein diyetinin vücutta bir takım eksikliklere sebep olacağı ve bunun yanı sıra da psikolojik sorunlarla, kanserle ve kalp rahatsızlıkları ile de karşılaşma olasılığının bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Popüler olarak nitelendirilen tüm diyetlere baktığımızda, US Department of Agriculture (USDA), Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, American Dietetic Association, American Heart Association, American Diabetes Association ve American Cancer Society tarafından bildirilen tavsiyelerle zıtlık göstermekte ve zararları konusunda ortak bir görüş açığa çıkmaktadır.
Dukan Diyetinin Zararları Nelerdir?
Pek çok doktorun Dukan diyeti ile ilgili görüşleri ortak ve uzmanlara göre Dukan Diyeti, sağlığa oldukça büyük zararlar veren bir diyet biçimi.
Ayrıca kesin sonuç vermeyen protein diyetleri, çoğunlukla organizmayı yoran ve psikolojik açıdan da kişiyi oldukça zorlayan diyetler. Bu sebeplerle de diyeti uygulamak zaten hem çok yorucu ve hem de çok meşakkatli bir hal alıyor. Dukan diyetinin zararlarından biri de ekonomik bir diyet modeli olmaması. Et ve süt ürünlerinin fiyatları malum…
En kesin bilgi olarak, karbonhidratın beynin yakıtı olduğunu kabul ettiğimizde, uzun süreler karbonhidrat tüketimi yüzde 40’ın altına düşerse işte vücuda şöyle zararları olabiliyor.
- zihinde bulanıklık,
- dikkat dağınıklığı, odaklanamama sorunu,
- öfkeyi kontrol etmekte güçlük çekme durumu,
- uyku sorunları, uykusuzluk ya da aşırı uyku hali,
- ağız ve diş sağlığına yaptığı olumsuz etkiler,
- şiddetli ağız kokusu,
- kas yorgunluğu ve kemik erimesi riskini artırması
Bir de diyet sonrası karbonhidratlı gıdaları tekrar hayatınıza soktuğunuzda, eskisinden çok daha hızlı kilo artışına neden oluyor. Karbonhidrat açlığı, vücutta kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkıyor ve bu durum tekrar kilo artışına neden olduğu gibi, tip 2 diyabet gelişim riskini de açığa çıkarıyor.
Karbonhidratlar gereğinden az tüketilirse, vücutta da normal seviyeden çok daha fazla keton ve asitler oluşur ki; bu da kanı bozar ve kişide komaya kadar uzanan çok ciddi rahatsızlıklara yol açar.
Henüz yorum yapılmamış.