Egzama
Bir deri hastalığıdır; deri yüzeyinde belirli bir alanın kızarması ve kaşınması ile belirgindir.
Nedeni: Deriye dokunan maddelerin tahrişi, kişinin önceleri de allerjik olduğu maddelere karşı allerjik bir reaksiyon —merhemlerden, tırnak cilasına kadar her madde bu reaksiyonu doğurabilir—, bazen, var olan allerjik reaksiyona, doğrudan tahriş edici bir maddenin tahrişi de (motorin gibi) eklenebilir, hastanın allerjik olduğu maddeleri soluması, soğuk, sıcak, ışık gibi fiziksel etkenler, kalıtım, bazen de ruhsal sıkıntılardır.
Belirtileri: Deride, sonraları patlayan sivilceler belirir. Bunların patlamasıyla, kuruyan ve çatlayan, kırmızı çıplak bir yüzey ortaya çıkar. Bu durum ya iyileşir, ya da deri kalınlaşır. Her evrede, kaşıntı vardır ve derinin ıslak olduğu dönemlerde, bakteri enfeksiyonuna uygun bir ortam vardır. Durumun iyileşmesi, kaşıntının şiddetine ve aslında kaşınıp kaşınmamaya bağlıdır, çünkü kaşınma ile hem enfeksiyon yayılır, hem de kuruma ve kabuklaşma dönemi uzar ve böylece de derinin kalınlaşması fazlalaşır.
Tedavi:Yaramayı kaşımayın. Tahriş eden maddenin tanınıp, uzaklaştırılmasıdır. Bu, uzun bir araştırmayı gerektirebilir ve hastanın elbiseleri, bunların yıkanmasında kullanılan maddeler, çalışma alanında dokunulan maddeler, beslenme vb. iyice incelenmelidir. Deriye sürülecek en etkili merhem ve kremlerle kortikosteroidler ve mikrop kırıcı maddeler bulunur. Eski ilaçlardan, katran, özellikle yararlıdır ve halen egzamanın akut döneminden sonra kullanılmaktadır. Akut dönemde de % 1 fenol veya diğer bir antiseptik eklenmiş kalamin sürülür. Ağızdan verilen sedatifler, aspirin ve parasetamol yardımıyla da kaşıntının giderilmesine çalışılır. Ayrıca bkz Bebeğiniz Egzamaya mı Yakalandı?
Henüz yorum yapılmamış.