Ekmek ve Unlu Maddeler
Ekmek, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi bizde de ana besin maddesidir ve besleyicidir. Ne var ki, ekmeğin şekli, rengi ve cinsi ülkeden ülkeye değişir. Bu da ya-pıldıkları unların cins ve karışımlarına göredir.
Ekmeğin iki özelliği vardır: Türkiye’nin hangi yöresinde olursa olsun, ekmeksiz bir sofra görmek mümkün değildir. Bir yemek iki öğün veya bir iki gün üst-üste yenmez, yenirse de bıkılır. Oysa, günlerce, aylarca ve hatta senelerce sabah, öğle ve akşam yenen ekinekten bıkılma?, aksine aranır ve istenir. Su da böyledir, içilir, içilir yine de bıkılmaz. Çünkü, su ve ekmek Tanrı’mn iki büyük nimeti olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, Türk milleti ekmeği çok sever, sayar ve yer. Hatta bizde ekmek atılmaz ve günah sayılır.
Ekmeğin 100 gramı ortalama bir ekmeğin dörtte biri demektir, 100 gram ekmek ise ortalama 240 kalori verir. Şu halde 100 gram ekmek ile 100 gram orta yağlı et ve 100 gram orta yağlı beyaz peynir, aşağı yukarı aynı kaloriyi verirler. Ne var ki, buğday ekmeği ile francala ekmeği, çavdar ekmeği veya mısır ekmeği arasında kalori açısından büyük bir fark yoktur ve hemen hemen hepsi yaklaşık aynı kaloriyi verirler. Farklar sindirim açısındandır.
Ekmek, hem doyurucu ve hem de besleyicidir. Ancak, kızartılmış ekmek, kızartılmamış ekmekten daha doyurucudur. Bu besleyici niteliğinden dolayı, tüm zayıflama reçetelerinde ekmek çok kısıtlanmıştır. Hatta, yalnız ekmeği kesmiş, daha doğrusu kesebilmiş kişilerin kısa zamanda zayıfladıkları bir gerçektir.
Bu bakımdan biz de, ekmeği kesemeyenlere, günde en çok üç dilimden fazla ekmek yememelerini Öneririz. Buna göre, sabah kahvaltıda iki dilim, öğlen yemekte bir dilim, akşam yemeğinde ise hiç ekmek yenmemesini öneririz. Yenecek miktarın saptanması bakımından ekmek ile grissiniyi karşılaştırmak isteriz. Her ne kadar aynı miktarda (yani ağırlıkta) ekmek ile grissini hemen hemen aynı kaloriyi verirse de yenen veya yenecek gris-sininin sayısını ve dolayısıyla miktarım tayin mümkündür. Şöyle ki, bir grissini ortalama s 5-6 gram gelir. Şu halde dört dilim ekmek (100 gram) 17 – 18 grissiniye eşittir. Demek oluyor ki, bir dilim ekmek eşittir ortalama 4-5 grissiniye. Biz en çok sabah kahvaltıda iki dilim, yani 10 -12 grissini, öğlen bir dilim, yani 5-6 grissini, akşam ise ekmek yenmemesini Önerdik.
Unlu maddelere gelince: Şehriye ve makarnanın yüzer gramı 350 kalori verirler. Yani, 100 gram ekmeğe nazaran, 1,00 kalori daha fazla veriyorlar demektir. Ancak, makarna çok su çeker ve genişler pişerken. Böylece, 100 gram makarna yağsız suda haşlanınca 150-200 gram gelir ve bir tabak dolar. Bunun üzerine fazla kalorisi olmayan, domates suyu veya ketçap veya birkaç kaşık yoğurt konarak yenir. Ayrıca, makarna ekmeksiz de yenebilir. Şu halde 100 gram ekmek yerine, 100 gram yağsız suda haşlanmış domates soslu makarna bir tabak makarna yeteri kadar doyurucudur ve bir öğün olabilir.
Şehriye de makarna gibi su çeker ve şişer. Böylece 100 gram şehriye ile iki kâse şehriye çorbası yapılabilir. Şehriye çorbası da yararlı ve doyurucudur. Yeter ki, fazla yağlı olmamalı ve çorba da et veya tavuk suyu tableti ile pişirilsin.
Yine undan yapılan bisküvilerin kalori değerleri ise 400 kaloriden başlayarak cinslerine göre yükselir. Bu cinslere göre kalori artışı, bisküvilere konan şeker ve yağ miktarları ile orantılıdır.
yani rus olmama ramen süper türkce biliyor ve cok güzel konusuyorum.bu siteyi oglumun odevi icin arastirdim ve bende yaralandım bence okuyun ustteki yorumada katiliy
NATALİA GÜRSAN russia
bence cok güzel şeyler okumaya değer