ELEKTRİK ÇARPMASI
ELEKTRİK ÇARPMASI
Elektrik çarpması, olume sebep olan sık olaylardan bindir. Genellikle sanayide başlı başına bir problemdir.
Elektrik çarpmasında voltajın buyuk onemı vardır 150 voltun üstündeki elektrik çarpmalarında kalp atışlarında bozulma ve zayıflama olur ve olum sebebi kalptır Kalp kasları felce uğrar 400 voltun üstündeki elektrik çarpmalarında, butun sınır sistemi birden felce uğrar, solunum ve kalp durur Bilindiği gibi elektrik akımları, özellikle yuk sek voltajlı olanları oldurucudur 220 voltluk şehir akımı, 110 volta oranla daha tehlikelidir Evlerde daha çok yaramaz çocuklar ve dikkatsiz anneler elektrik akımına kapılırlar Basılan yerin taştan olması tehlikeyi daha da artırır Genellikle yüksek gerilimli elektrik tellen ile olan elektrik çarpmalarında tele yaklaşıldığında yüksek voltajdan oturu telden vücudumuza bir akım atlaması olur Bu, daha ziyade yanıklara neden olan bir çarpmadır Önemli olan, elektrik akımının vücutta bir yerden girip bir yerden çıkmasıdır Bazen akım vücuttan ge çerken kalp ve solunum merkezlerini etkileyerek onların durmasına neden olur Olum anıdır Yıldırım çarpması da tıpkı elektrik çarpması gibidir.
Tamirhanelerde, evlerde, bürolarda ve duk-kânlardakı duşuk voltajlı araçlar ve kablolar elektrik yaralanmalarına sebep olabilir Çoğu araç ve kablo, plâstik ya da lâstik gibi akımdan koruyucu yalıtkan maddelerle izole edilmiştir Birçok yaralanmalar, kusurlu düğmelerden, yıpranmış kablolardan ya da araçların kendi sindeki bozukluklardan kaynaklanır Bu durumda kuçuk çocuklar tehlikededir, çunku, elektrik duğmelerıyle, tellerle ve prizlerle oynayabılırler.
Su, mükemmel bir iletkendir Onun için aslında elle dokunmakta ya da tutmakta bir sakınca olmayan araçları ıslak elle tutmak veya ıslak bir döşemeye basmak, elektriksel yaralanma riskini artırır.
Yıldırım, şimşekli sağanaklar sırasında duşebılen doğal bir elektrik kaynağıdır Karadaki en yakın yükseltilerden geçerek yerle ilişki kurar Bir kışı ağaçlar, kuleler ya da direkler gibi çevresindeki en yüksek noktayı oluşturan yükseltilerle ilgili ya da bunların yakınında bulunur veya kendisi duz bir alanda en yüksek noktayı oluşturursa onu yıldırım çarpabilir Yıldırımdan doğan akım son derece kısa surelidir ama kazazedeyi sadece sersemletebılır-ken, kesin olume de sebep olabilir, giysilerini tutuşturabılır Kazazede mumkun olduğu ka dar çabuk bir şekilde tehlikeli alandan uzaklaştırılmalıdır.
Elektrik yaralanmasının sebebi ne olursa olsun, kendiniz için herhangi bir tehlike olmadığından ve kazazedenin elektrik kaynağıyla artık ilişkisi kalmadığından emin olmadıkça hiçbir zaman kazazedeye dokunmayınız Yüksek voltajda elektrikten kaynaklanan yaralanmalarda polis ya da benzen bir yetkili, yaklaşmanın güvenlik açısından sakıncalı olmadığını size bildirinceye kadar kazazedeye yaklaşmayınız Eğer kazazede yüksek akımla kontakt halindeyse, yüksek akımın 18-20 m cıvarın-daysa, akım kesilene kadar asla kurtarmak için yanma yanaşmaya kalkışmayın Metalik, ıslak veya elinizi kazazedenin tenine dokunmanıza meydan verecek herhangi bir şey kullanmaktan kaçınınız Eğer hiçbir şey yoksa, kazazedenin elbisesinin bol bir yerinden tutarak çekiniz.
Guç hatlarında ve yüksekten geçen kablolarda bulunan yüksek voltajlı akımlara dokunmak genellikle hemen oldurucudur Ağır yanıklar daima gorulur ve elektriğin sebep olduğu anı kas spazmı, kazazedeyi kontak noktasından uzağa fırlatabilir İlk Yardım ve Tedavi
Güvence açısından bir sakınca yoksa akımı kesin ya da kazazedeyi kaynaktan uzaklaştırın Gerekirse hastaneye kaldırılmasını sağlayınız
• Solunum ve kalp atışları durmuşsa hayata döndürme işlemlerine hemen başlayınız.
• Kazazede kendinde değil fakat normal olarak nefes alıyorsa, iyileşme konumuna getiriniz Yanıkları tedavi ediniz Yaraları dikkatli kontrol ediniz, ilk göründüklerinden daha derin olabilirler.
• Şok etkisini en aza indirmek için antışok tedavi şeklim uygulayınız.
• Kazazede, hayata döndürme işlemlerine ihtiyaç duyuyorsa, kendinden geçmişse, yanıkları varsa ya da şok belirti ve görüntülerden herhangi biri oluşmuşsa mutlaka hastaneye kaldırılmalıdır.
Dikkat: Elektrik kontağının suresi hakkında edindiğiniz her bilgiyi ilgililere aktarınız.
• Elektrik çarpmasına uğramış bir kimse derhal bayılır ve soluk alamaz Genellikle rengi morarmakla beraber bazen de sararır, rengi uçar Nabız ya pek zayıftır veya hiç yoktur Cereyanın girdiği noktada bir yanık nazarı dikkati çeker Elektrik cereyanından dolayı vücut sertleşebilir Bu sertliğin olum sertliği ile karıştırılmaması ve yapay solunuma, ara vermeden devam edilmesi gerekir.
• Elektrik cereyanı beyindeki solunum merkezine etki ederek felce uğratır Şayet çarpma pek şiddetli değilse ve hiç vakit geçirmeden sunî solunuma başlanmışsa solunum merkezi yavaş yavaş kendim toparlar ve solunum adalelerine uyarılar göndererek soluk alış verişim mumkun kılar Bazı vak’a-larda ancak 8 saatlik bir uğraşıdan sonra solunumun başladığı düşünülürse, yapay solunuma ara vermeden devam etmenin one-mı anlaşılır
• Elektrik çarpmasına uğrayan bir kimseyi kurtarmak için yapılması gereken ilk iş, elektrik cereyanı veren kaynak ile kazazedenin dışkısını kesmektir Eğer olay evde vukubulmuş ise elektrik düğmesini kapayarak cereyanı kesiniz Bu önlemleri almadan hiçbir zaman kazaya uğrayan kişiye temas etmeyiniz Aksı takdirde cereyan size de geçer.
• Eğer elektrik çarpması, iç yapısını ve elektrik tertibatını bilmediğiniz bir yerde olmuş ise derhal elektrik idaresine telefon ederek umumî cereyanın kesilmesini sağlamak gerekir Ancak bundan sonra ve buyuk bir dikkatle kazazede ile cereyan kaynağını birbirinden uzaklaştırınız Bu işe girişirken bazı akım iletmeyen cisimlerden yararlanmak kabildir Odun, kâğıt, lâstik, den ve plâstik cisimler bu vazifeyi görebilirler Hiçbir zaman madenî eşyaları ve ıslak cisimleri bu hususta kullanmayınız. Çünkü madenlerin pek çoğu ve su; mükemmel bir elektrik iletkenidirler.
• Toprakla ilginizi kesmek için birkaç defa katlanmış elbise, kâğıt veya tahta üzerine basınız. Elinize de bu türden bir koruyucu geçirip cereyana kapılmış kişinin elbiselerinden tutarak elektrik cereyanından uzaklaştırınız. Bu sırada sadece koruyuculu elinizi kullanmaya dikkat ediniz. Boşta olan diğer elinizi de belinize koyunuz. Eğer şahıs yerde yatıyorsa uzunca ve ucu çengelli bir sırık kullanarak cereyandan uzaklaştırabilir-siniz. Bundan başka yine kuru olmak koşuluyla ip, otomobil iç ve dış lâstikleri, mendil gibi şeyler bu durumlarda işe yarayabilir. Bunlar şahsın koluna, bacağına halkavari geçirildikten sonra, çekip kaza yerinden kolayca uzaklaştırılabilir.
Bütün bu önlemleri aldıktan sonra derhal doktora başvurulur ve doktor gelinceye kadar da yapay solunum yapılır.
Henüz yorum yapılmamış.