Ertesi Gün Hapı

Birkaç yıl öncesine değin, korunmadan cinsel ilişki kuran birinin, gebe kalma­mak için dua etmekten başka çaresi yoktu; döllenmiş yumurtayı “sökecek” bir yöntem bulunmuyordu.
Günümüzde östrojen ve progesteron türevlerinin birleşmeden sonra birlikte kullanıldığında gebeliği önleyici, daha doğrusu gebeliği bozucu etkilerinin ol­dukça yüksek olduğu bilinmektedir. Bu yöntemlerde döllenmenin önlenmesi değil, döllenmiş yumurtanın dölyatağına yerleşip gelişmesinin önlenmesi söz konusudur.

İlk kez Fransa’da satışa sunulan ve iki hormondan (östrojen ve progeste-ron) oluşan bir hap olguların hemen tü­münde (yüzde 98) döllenmiş yumurta­nın dışan atılmasını sağlamaktadır.

ertesigunhapiBu hap cinsel ilişkiden sonraki 24 saat için­de ve bundan 12 saat sonra ikişer adet alınır. İlaca karşın gebelik oluşursa, bu­nun dölyatağı dışında olma tehlikesi çok yüksektir. Ayrıca, hapın dölütte ne­den olduğu oluşum bozukluğu tehlike­leri de ortadan kaldırılamamıştır.

Döllenmiş yumurtanın dolyatağına yerleşmesi, cinsel ilişkiden sonraki bir­kaç gün (en fazla 7 gün) içinde uygula­nan bir spiralle de önlenebilir.

Spiralin üstünlüğü, hormonların yol açtığı baş dönmesi ve kusma gibi yan etkilerinin olmamasıdır. Öte yandan, spiral de cin­sel organlarda enfeksiyonlara neden olabilir.

Sonuç olarak bu yöntem, tehlikeleri göz önüne alınırsa, ancak acil durum­larda kullanılabilecek bir doğum kont­rol yöntemidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git