Fitokimyasallar-Meyva ve Sebzelerdeki Renk Neden Önemli?

Fitokimyasalların çoğu meyva ve sebzelerin dış dokularında yani kabuğunda ve çekirdeğinde bulunuyor ve yapılarına göre sınıflara ayrılıyor, Herbirinin ayn bir karbon atom birleşimi var ve bu birleşim güneşten değişik dalga boylarını absorbe ederek veya yansıtarak bitkiye kendine has rengini veriyor.

Diyetinizin rengini çoğaltın!

1- Kırmızı meyva ve sebzeler:

Kırmızı elma, kırmızı portakal, frambuaz, mandalina, çilek, karpuz, kırmızı biber,, kırmızı üzüm, kırmızı greyfurt, kırmızı pancar, kırmızı lahana, turp, kırmızı soğan, domates.

Bu grup kalbi, idrar yollarını ve hafızayı koruyan, kanser riskini azaltıcı olarak bilinen likopen ve antosiyanin ihtiva ediyor. Prostat kanseri risk grubunda olan erkekler üzerinde yapılan araştırmalara göre bu maddeler prostat kanseri riskini de belirgin şekilde azaltıyor.

2- Turuncu renkli sebze ve meyvalar:

Kayısı, kavun, mango, şeftali, nektarın, portakal, mandalina, papaya, tatlı kabak, havuç, turuncu biber ve tatlı patates. Karotenoıd (özellikle alfa ve beta karoten) zengini olan bu besinler arterlerin kalınlaşmasını önlüyor; dolayısıyla kardiyovasküler hastalıkları önlemede önemli bir yer alıyor.

meyva3- Sarı meyva ve sebzeler:

Limon, sarı armut, ananas, sarı biber, mısır, yaz ve kış kabakları, sarı domates, sarı elma, şalgam. Bu besinler ihtiva ettiği antioksidan, C vitamini, karotenoid, bioflavonoid nedeniyle kanser riskini azaltıp, kalp sağlığını koruyor ve göz sağlığımızı korurken bağışıklık sistemimizi de güçlendiriyor. Aynı zamanda provitamin olarak bilinen beta karoten (doğal sarı renk) içeriyor.

4- Beyaza dönük açık yeşil sebze ve meyvalar:

Muz, beyaz şeftali, karnabahar, sarımsak, zencefil, yeşil soğan pırasa, mantar, soğan, patates, yaban havucu, soğancık.

Bu besinler alisin denen sarımsak ve soğanda bulunan bir maddeyle, elma, soğan, karnabahar ve lahanada bulunan kuersetin denen bir maddeyi içerirler. Bu iki madde kanser ve kalp riskini azaltırken, kanda kolesterol miktarını azaltıyor, yüksek tansiyonu kontrol altında tutmaya yarıyor. Kuersetin ise histamin salgılanışını engelleyerek üst solunum yolları hastalıkları (astim, bronşit) riskini azaltıp akciğer sağlığımızı korur. Beslenme uzmanlarına göre bu ‘renk bazlı beslenme’ felsefesine bir kilit nokta daha eklersek, böyle beslenip 100 yaşına kadar yaşamamamız için hiçbir neden yok.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git