Foramen Nedir?
Foramen Nedir?
Özellikle kemiklerde görülen ve içinden kan damarları veya sinirlerin geçmesine yarayan doğal bir açıklık ya da deliktir. Vücuttaki en büyük foramen, kafatası tabanında bulunan, içinden omuriliğin geçtiği foramen magnum’dur.
Foramen hastalığından bahsetmeden önce tıptan ve tıp biliminin gelişmesinden bahsetmek daha doğru olacaktır. Çağımızda tıp bilimi oldukça gelişmiş durumdadır. Hastalık türleri yaşadığımız modern çağda bilimin de ilerlemesi ile daha çok tanınır, bilinir hale gelmiş ve bu hastalıklar doğrultusunda tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Hatta öyle ki geçmiş dönemlerde kanser hastalığı bile çaresiz, tedavisi olmayan bir hastalık olarak görülürken çağımızda tedavi edilebilmektedir.
Hastalıkların birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin başında sağlıksız beslenme, uygun olmayan GDO’lu gıdalar, konserve beslenme alışkanlığı vb. nedenlerle eski dönemlere göre artık insanlar hastalıklara daha çok yakalanmaktadır. Bunları ortadan kaldırmak için birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. İnsanlar hastalıklara yakalanmamak için daha doğal daha sağlıklı, yiyecek ve içeceklere yönelmişlerdir.
Foramen tıpta sıkça kullanılan terimlerden biridir. Foramen’in birçok anlamı vardır. Genel anlamıyla bahsedecek olursak foramen ‘’delik’’ demektir. Foramen delik var olan bir boşluğu başka bir boşlukla birleştiren delik veya bir kanalın ağzına denir. Foramen’in birçok çeşidi bulunmaktadır. Hepsi olmasa da birkaçından bahsetmek gerekirse;
–ForamenMagnum: Vücudumuzdaki kafatasının alt kısmında bulunan boyun deliğine denir.
–Foramen Ovale: Doğum öncesinde kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasında bulunan oval şeklindeki delik. Bu delik doğumdan 3-5 ay sonra kapanmaktadır.
–Foramen Mandibular: Alt çenede bulunan altçene kemik deliği.
– ForamenMental: Çene ucunda bulunan kemik.
–ForamenFalatine: Damak deliği manasına gelir.
Henüz yorum yapılmamış.