FRENGİNİN Nedeni
FRENGİNİN Nedeni: Enfekte biriyle cinsel ilişkide bulunmak, ya da fetus’un, enfekte anneden hastalığı almasıdır. Etken mik-ro-organizma, Treponema pallidum”dur. Bu, bir spiroket olup, ısı değişikliklerinde veya nemli ortamda hemen ölür. Belirtileri: Hastalığın üç evresi vardır. Birinci evre, hastalığı kaptıktan 3-4 hafta sonra başlar. Belirtileri, hastalıklı bölgede (dış üreme organları, dudak, parmak) sert bir yara (şankr), ilgili bölgenin lenf bezlerinin şişmesidir. Bu yarayla, şişkin lenf bezleri, ağrılı değildir, bkz. Hunter Şankrı veya Yumuşak Şankr.
Teşhis, yara akıntısında yapılan mik-roskopik inceleme sonucu konabilir. İkinci evreye gelene kadar, kan tahlilleri pozitif olmayabilir. İkinci evre, şan-krın belirmesinden 3-4 hafta sonra başlar. Bu evrede, tüm gövdede, avuçlar, tabanlar ve alında (burada corona ve-neris adını alır), 1-2 haftada oluşan, bakır rengi dert döküntüsü belirir. Ağız ve boğazda, görünümü sümüklüböcek izini andıran yaralar oluşur ve boğaz ağrır. Bu belirtiler kaybolup yeniden ortaya çıkabilir. Kan tahlilleri (Kahn, V. D.R.L. ve Wassermann) artık pozitif-leşmiştir. Üçüncü evrede, hastalık artık bulaşıcı değildir. Bu evrenin tipik balirtisi, gom adım alan granülomlarm (bkz.) oluşmasıdır. Gomlarm en çok görüldüğü bölge, aort’tur. Burada, granü-lomatoz reaksiyon, aort iltihabına, aort kapağı bozukluğuna, koroner atardamarların ağızlarının daralmasına ve anevrizmaya yol açar. Gomlar, ayrıca, merkez sinir sisteminde, meninslerde de görülür. Merkez sinir sisteminin en tipik frengi belirtisi, paralizi jeneral (bkz.) ve tabes dorsalis’tir (lokomotör ataksi’dir) (bkz.).
Frengi, tüm vücuda yayıldığından, bazı hastalıkları taklit edebilir. Hasta, her kim olursa olsun, kanında düzenli frengi testleri yapılmalıdır. Aksi halde, sorumluluk doktorundur. Özellikle, bütün gebe kadınlarda bu testler yapılmalıdır. Bu sayede, doğuştan frengi olasılığı saptanabilir. Bu yapılmadığı takdirde, bazen doğuştan frengili çocuklarda, doğuşta var olan belirtiler hafif olduğundan, dikkati çekmeyebilir ve yıllar sonra, hastalığın varlığı, genellikle, görmeyi engelleyen interstisyel keratit halinde belirir.
Tedavi: En etkili ilaç, kas arasına zerk edilen penisilin’dir. Genellikle verilen dozlar, ‘birincil frengide, on gün süreyle, 6 mega ünite; birincil ya da ikincil frengide, kan reaksiyonu pozitif-se, 20 mega ünite; üçüncü devre fren-gideyse, 20 gün süreyle, 20 mega ünitedir (gerekirse, bu kür tekrarlanabilir). Hastanın, kan ve omurilik sıvısının reaksiyonları izlenir. Hastanın penisiline duyarlı olması halinde, tetrasiklinler, erit-romisin ya da organik arsenik ve bizmut bileşikleri kullanılabilir. Başka bir zührevi hastalığa yakalanmış kişilerde, frenginin de bulunup bulunmadığı saptanmalıdır. Aksi halde, fark edilmeden, hastalığın en ağır yıkımı yapan üçüncü devresine erişilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.