GASTRİT
Gastrit, mide İltihabı anlamına gelir.
Gastrit aslında mide mukozasının bir tür yanmasıdır. Bu farklı faktörlerin meydana getirdiği ikaz neticesinde beyaz kan hücrelerinin mukozada birikmesi manasına gelir. Gastrit hastalığı akut ya da kronik olabilir.Yani kalıcı ya da geçici olabilir.
GASTRİTİN NEDENLERİ
Helicobacter pylori (HP) :
Kronik gastritin en fazla görülen sebebidir. HP olarak adlandırdığımız bu bakteri ağız yoluyla alınarak midede yerleşen ve burada gastrit olarak adlandırdığımız bir iltihap oluşturan, spiral şeklinde bir çeşit bakteridir. Mide mukozasını örten mukus tabakasının altında iyice yerleşerek mide asidinden ve diğer faktörlerden korunarak burada yaşamaya devam eder. HP hem salgıladığı toksinlerle hem de vücudun bakteriye karşı oluşturduğu immun yanıt neticesinde meydana gelen kimi maddelerle mukus tabakasını zayıflatarak mide mukozasını asit ve başka saldırgan faktörlere daha da duyarlı bir hale getirir. Gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla çocukluk döneminde alındığından tedavisi yapılmazsa mide mukozasında yaşam boyu süren bir kronik iltihaba neden olur. Yaşlı popülasyonda daha fazladır ve toplumumuzun yüzde 80’inin bu bakteriyle enfekte olduğu tespit edilmiştir. HP enfeksiyonu midede ülser oluşumunda önde gelen etkenlerden biri olarak kabul edilmekle beraber bu bakteriyle enfekte olan insanların tümünde ülser meydana gelmesi ve son yıllarda sürekli artan oranlarda HP negatif ülserlerin saptanması ülser oluşumunda HP yanında bunların dışında başka etkenlerin de etkili olduğunu tahmin edilmektedir.
Günümüzde HP enfeksiyonun sebep olduğu anlaşılan hastalıklar biçiminde meydana gelmektedir. HP Dünya Sağlık Örgütüne göre 1. derece kanserojen etkenler arasında kabul edilmiştir. Bakterinin midede varlığı endoskopik biyopsi, ürenefes testi ve kan ve dışkıda antikor ve antijen aranması gibi testlerle ortaya çıkarılabilir. Midede HP varlığı saptanan hastalarda bazı özel ilaç rejimleri kullanılarak bakteri mideden temizlenir. Bu tedavinin etkinliği maalesef yüzde yüz değil %80-85 civarındadır.
Aspirin ve antiromatizmal ilaçlar :
Bu çeşit ilaçlar mide mukozasındaki koruyucu mekanizmaların zayıflamasına yol açmak suretiyle mukozanın asit ve diğer saldırgan etkenlere karşı hassasiyetini artırırak gastrit meydana getirir. Oluşan gastrit herhangi bir belirti vermeden sezsiz geçirilebileceği gibi ülser kanama gibi komplikasyonların oluşumu ile birlikte de devam edebilir.
Otoimmun gastrit :
Vücudun bağışıklık sistemi kimi durumlarda yanlışlıkla kendi doku ve organlarına karşı aktif hale gelebilir ve bu doku ve organları hasarlayıcı maddeler ve hücreler meydana getirebilir. Hipotiroidi , Sjögren sendromu, romatoid artrit, lupus bu çeşit hastalıklar içinde sayılabilir. Mide mukozasındaki birtakım hücreler de immun sistemin hedefleri arasında olabilir ve bu durum kronik gastrit ve mide mukozasında asit salgılayan hücrelerin kaybı ile giden bir rahatsızlığın meydana gelmesine neden olur. Bu hastalarda mide asidinin azalması yanında vücutta demir ve B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlık da oluşur ve bu durum otoimmun gastrit ve pernisiyöz anemi olarak isimlendirilir. Bu çeşit midelerde hayatın ilerleyen dönemlerinde mide kanseri oluşma ihtimali normal insanlara göre artmıştır.
Alkol :
Alkol mide mukozasında hasar meydana getirebilir. Alkol abartılmadığı sürece ve aç karına içilmezse mide mukozasında ciddi bir zarar vermesi beklenmez.
Hipertrofik gastritis :
Midenin iç yüzünü kaplayan mukozal kıvrımların inflamasyon sebebiyle genişlemesi akabinde meydana helen gastrit hipertrofik gastrit olarak isimlendirilir. Bu çeşit gastritin bir türü Menetrier hastalığı olarak bilinir. Mide mukozasından aşırı protein kaybı neticesinde kanda protein seviyesi azalır ve ödem meydana gelir.
Gastritin Belirtileri Nelerdir:
Gastritin belirtileri geçici ya da sürekli oluşuna göre farklılıklar gösterir. Akut yani geçici gastritte karnın üst bölümünde ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime,bulantı ve kusma gibi belirtiler oluşurken kronik yani sürekli, kalıcı gastritte ise ağrı daha az olup yemek yedikten hemen sonra şişkinlik ve dolgunluk hissiyatı, çabuk doyma, mide bulantısı, geğirme, iştahsızlık ve ağızda pis tat gibi yakınmalar daha çok görülür. Kronik gastritte ağrı arttığında gastrit zemininde ülser ya da bunun dışında diğer hastalıkların gelişmiş olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulur. Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanımı akabinde meydana gelen akut gastritte gizli ya da açık kanama görülebilir.
Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
Gastritin tedavisi gastritin nedenine göre farklı şekillerde yapılır. Genellikle mide asidinin çeşitli yöntemlerle azaltılması gastrit şikayetlerinin azalmasını sağlar. HP pozitif bulunan durumlarda bakterinin temizlenmesine yönelik en az 2 antibiyotik içeren bir ya da 2 haftalık tedavi yapılır. Aspirin ve buna benzer ilaçlar kullanan kişilerde bu ilaçların artık alınmaması ya da kullanım gerekliliğinin gözden geçirilmesi gerekir. Daha özel gastrit türlerinde ve komplikasyon gelişen durumlarda nedene ve meydana gelen komplikasyonlara göre tedavi metodları uygulanır.
Gastrit, Ülser, Reflü gibi hastalıklar endoskopi ile teşhis edilir. Aşağıdaki videoda bu hastalıklarla ilgili olarak ayrıntılı bilgiler alabileceksiniz. Lütfen videoyu sabırla sonuna kadar izleyin.
Canan hanım o şifalı bitkilerden banada yollaya bilirmisiniz
Bendede helico bakteri var cok zayifladim yemek yiyemiyorum lutfen sifali karisimi banada verin
bendede helico bakteri var şifalı karışımını söylermisiniz
bendede helico bakteri vardi yaptigim dogal ilac sayesinde iyi oldum tamamen oldurdu bakteriyi bir tanidikdada vardi onada ayni sifali bitkilerden yaptim onunkide temizlendi midesinde helico bakteri ben dort sene doktorlara gittim helico bakteriden dolayi cok rahatsizlandim ama hic bir ilac fayda etmedi isteyen olursa gonderebilirim
bende 10 aydır gastritle boğuşuyorum üstelik reflümde var hem endoskopi hem de kolonoskopi yapıldı bişey yok dediler. ilaçlar hiç bişey yapmadı.agrım şişkinlgm falan var.şimdi de hamileyim agrılarım feci şekilde arttı.ayrıca büyük abdestimdede sorun var.çok sık ishal oluyom.tek iyi tarafı ishal olunca agrılarım azalıyor.resmen psikolojim bozuldu.sürekli kanser oldugumu ve ölecegmi düşünmeğe başladım.lütfen bi fikri ve önerisi olanlar cevap yazsın….
meraba 16 yaşındayımm bende 2 haftadır gastrit var ve çok kötüyüm hep midem ağrıyo sonra sırtıma vuruyoo ve hep ağlıyorumm bende iyileşmek istiyorumm doktordan toktora gidiyorumm ama yine qeçmiyooo :(((( ve çokkk korkuyorummmmmm ya nolurrr içimi rahatlattırıcakk bişeyle rsöyleyinnn offff
midesinden rahatsız olan bayan erkek ben 10 yıldır vardı haplar hikaye bunun tek çaresi tekirdağ rakısı sabahları tok karına 2 çay bardahı akşamları yatarken 2 bardak ama tok karına deneyin sıkıntınızı çeken bilir şimdi herşeyi yiyip içiyor ama rakıyı sulu set için rakı sudan fazla olsun .
arkadaşlar ben 21 yaşındayım.geçen sene gastrit oldum ve bana herkes hastalığın iyileşmeyeceğini söyledi.endoskopiden sonra iyileştim.stresten uzak durun mutklaka geçicektir.tabi bu arada doktorlarınızın tavsiyeleirni dinleyin ama,öncelikle kendinizi yorgunluktan ve stresten uzak tutun..geçen sene su bile içemezken, bu sene sigara,asitli i,hatta kafeinli içecekleri,hatta baharatlı yiyecekleri rahatlıkla tüketebiliyorum.lütfen kendinize inanın ve bu hastalıktan korkmayın.geçici bişey..:):):)
daha 17 yasındayım endoskopide yapldı kullandıqım ilaçlar ise panto 40mg ve antepsin süspansiyon 58 kıloyken 44 kılo oldum buda hayatımı olumsuz etkilio asırı sınırlılık gergınlık yorgunluk yapıo ne yapmam gerekıoo ???
gastrit için yemeklerden önce fıstık sakızı yiyin bi çay kaşıgı sonra da bana dua edin
gastrit için için en iyi ilaç EBEGÖMECİ çayı içmek akşamdan soğuk suya demleyip sabah içmek, sabah soğuk suya demleyip akşam aç karnına içmek yarım saat sonra kudret narı macununu yemek (akşam-sabah), yemeklerden sonra rezene çayı içmek. eğer bağırsaklarınızda gaz oluyorsa yemeklerden sonra akşam sabah çördük suyu içme…k. (hazır satılıyor.) birde ru- şeym denilen buğday özü var bunu da akşam-sabah bir kaşık yoğurtla yemek. herkese geçmiş olsun.
1yıldır idrar iltihaplanması ve bağirsak paraziti sorunum var hamile olduğum için ilaç kullanamadım doğumdan sonrada ihmal ettim şimdide idrarım sarı ve kokulu ayrıca dışkımda kanlı oluyor ayrıca mantarada neden oldu hamileyken doktorun verdiği ilaçları kullanıyorum ornisid-ford klavunat enfexia ayrıca gastridim de var bana önerebileceğiniz başka yol var mı
SELAMİ KARDEŞİMİN RAHATSIZILIĞI SANKİ BENİMKİNİ TARİF ETMİŞ AYNI SIKINTI BENDE DE VAR NAPACAM BİLMİYORUM ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN DOKTORLARA KALDIYSA SONUÇ BİRAZ ZOR ALIRIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM
hemen hemen her sabah mide bulantısı oluyor ve iştahsızlık sorunu ortaya cıkıyorr kilo düşüklüğü oldu psikolajık olarak ta rahatsızlık duyuyorumm yardımcı olursanız sevınırımm teşekkürler..
benim bir haftadır mide şişkinliği var genelde öğleden sonraları ve bilhassa geceleri göğüs kafesime yakın bi yerde geğirme hissi veren ama geğirme olmayan bi şişkinlik oluyo beni oldukça rahatsız ediyoz neyin belirtisi olabilir yardım ederseniz çok sevinirim
benim sorunum 24 saat geniriyorum mideden gaz geliyo
midemde sabahları bulantı oluyor hep aclık hıssetyom ekşiyo agrıo ruh halımı cok etklıyor yardım edın
2 yıldır gastrit ve reflüyüm ve devamlı geğiriyorum ve karnım şişiyor.ilaç kullanıyorum ama yine aynı..ltf bi cvp yazın
bnde 3 senedir gastiritim ve reflüm var yanlız buaralar cok arttı cok ilac kullandım endoskopiyede girdim ama ilaçlar hiçbi fayda etmio ya midemin yüzünden yemek yemekten nefret eder hale geldim iştahım kactı iiice evde babamlarla savasıorum yemiorum die ya su bile yaramıo hemen şişirio bni buarada 18 yasındayım bn ve napıcamı sasırmış bir durumdayım bişey yemediğim için 4 kilo falan verdim kendimi artık ii hissetmemeye basladım bide bn okuyan bi insanım midemdeki sorun sosyal hayatımı etkilio yardımcı olursanız sevinirim
4 yıldr gastrtm var endoskopide yapldı çok ilaç kulndm ama fayda görmdm hayatmı cok olmsz etklyo sinir yapyo çok kötym ltfn cevap yzn