Gebeliğin 2. Ayında Anne Karnında Bebek Ne Durumdadır

Şimdiden hazırlıklı olun çünkü bu ay işler biraz değişecek. Kısa zamanda gebe olduğunuzu “hissetmeye” başlayacaksınız. İkinci ay çoğu kadının aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissettiği aydır.Yine bu ay tuvaleti günde yüzlerce kez ziyaret eder, bütün gün mideniz bulana bulana ortalıkta gezersiniz.

BEBEĞİN BÜYÜMESİ:

Beş ile sekiz hafta arası bebeğinizin hücreleri hızla çoğalır ve belli işlevler kazanır. Bu uzmanlaşma sürecine farklılaşma denir. Bir insanı oluşturan tüm farklı hücreleri üretmek gereklidir. Farklılaşmanın sonucu olarak bebeğinizin dış ana organları şekil almaya başlar.
Hafta 5 Artık embriyo adını alan bebeğiniz bir hücre kümesi olmaktan çıkmış, belli bir şekil almaya başlamıştır. Embriyo üç katmana bölünmüştür. Üst katmanda bir oyuk oluşur ve kapanarak nöral tüpü oluşturur. Bu tüp zamanla bebeğinizin beynine, omuriliğine, omurilik sinirlerine ve omurgasına dönüşecektir. Bu oyuk embriyonun yukarısından aşağıya doğru, bedenin ortasından geçer. Nöral tüpün kapanması embriyonun orta bölümünde başlar. Âdeta bir duble fermuar gibi ortadan yukarıya ve aşağıya doğru hareket eder. Üst bölüm, beyni oluşturmak üzere kalınlaşır.

Hamileliğin-2.-ayında-bebekEmbriyonun orta hücre katmanında kalp ve dolaşım sistemi şekil alır. Embriyonun merkezindeki bir çıkıntı bebeğinizin kalbine dönüşecektir. Hafta bittiğinde hem embriyoda hem de oluşan plasentada ilk kan elementleri ve damarlar oluşmuştur. Bebeğinizin ilk kalp atışları ana rahmine düştükten sonraki 21 ila 22. günlerde duyulur. Siz ve doktorunuz duyamaz ama ultrasonda vurma hareketini görmek mümkündür. Bu değişimlerle birlikte dolaşım başlar. Dolaşım sistemi işleyen ilk organ sistemidir.

Bebeğinizin bir de iç hücre katmanı vardır ki burada ciğerler, bağırsaklar ve idrar torbası oluşur. 5. haftada bu kat-manda pek hareket yoktur. Buraların şekil almasına biraz daha zaman vardır. Bebeğiniz ana rahmine düştüğü anda mikroskobik boyutlarda tek hücreli bir zigottan ibaretti. Ana rahmine düştükten üç hafta sonra, yani gebeliğin beşinci haftasında 0.15 cm boyuna ulaşır ki bu da aşağı yukarı bir kalemin ucu kadardır.

Altıncı haftada büyüme hızlanır ve bebeğin büyüklüğü üç katma çıkar. Bebeğin yüz hatlannm oluşumu henüz ilk aşamasındadır. Sonradan gözlere dönüşecek olan optik kabarcıklar oluşmaya başlamıştır. İç kulağı oluşturacak olan geçitler de oluşmaya başlamıştır. Ağız deliğini yüzün yukarısından ve yanlarından etin içine doğru büyüyen bir doku oluşturur. Ağzın altında sonradan alt çene ve boynu oluşturacak küçük kıvrımlar belirmiştir. Gebeliğin altıncı haftasına gelindiğinde bebeğinizin sırtındaki nöral tüp kapanmıştır. Beyin artık oluşmuş olan ve genişleyen başın içini doldurmak için hızla büyümektedir. Bebeğinizin beyni aynı zamanda farklı bölümler de oluşturmaktadır. Göğsün ön bölümündeki bebeğin kalbi, ana kan damarlara kan pompalamakta ve düzenli bir şekilde atmaktadır. Sindirim ve solunum sistemlerinin temelleri de atılmaktadır. Ayrıca bebeğin orta hattında 40 tane küçük doku bloğu oluşmaktadır. Bu dokular, bebeğin sırt ve yanlarındaki bağ dokularını, kaburgaları ve kasları oluşturacaktır. Kollarını ve bacaklarını oluşturacak olan tomurcuklar da gözle görülür hale gelmiştir. Ana rahmine düştükten dört hafta sonra, yani gebeliğin altıncı haftasında bebeğiniz 0.32 cm boyuna ulaşmıştır.

Hafta 7 Bu haftada bebekle plasenta arasında hayati bir bağ olan göbek kordonu bebeğin rahme tutunduğu bölgede açık ve net olarak görülür. Göbek kordonunda iki atardamar ve bir büyük damar vardır. Besinler ve oksijen açısından zengin kan, plasentadan bebeğe bu tek damar kanalıyla ulaşıp plasentaya iki atardamar yoluyla geri döner. Bir kan hücresi için bu yolculuğun tamamı 30 saniye sürer. Bu arada bebeğin beyni de daha karmaşık bir yapıya dönüşmektedir. Omurilik sıvısının dolaşımını sağlayacak oyuklar ve geçiş yolları oluşmuştur. Bebeğin oluşmakta olan kafatası hâlâ şeffaftır. Gebeliğinizin yedinci haftasında bebeğin boyu 0.85 santimetreye ulaşmış yani bir kurşun kalemin ucundaki silgiden biraz daha büyük hale gelmiştir.

Hafta 8 Bebeğin el ve ayak parmaklan bu haftada oluşur ama henüz perdelidir. Minik kollan ve bacakları uzar ve belirginleşir. Küreğe benzeyen el ve ayak bölgeleri belirgindir. El ve ayak bilekleri ve dirsekler net olarak görülür. Dirsek ve bileklerini bükebilir bile.
Göz kapakları da oluşmaktadır. Gözleri tam olarak büyüdüğü zaman açık olacaktır. Kulakları, üst dudağı ve burun ucu da bu haftada belirgin bir şekil almaya başlamıştır. Sindirim borusu ve özellikle de bağırsaklar büyümeye devam eder. Kalp fonksiyonu ve dolaşım daha da gelişmiştir. Kalbi, bir yetişkininkinin iki katı kadar yani dakikada 150 vuruş yapar.
Gebeliğin sekizinci haftasında bebeğinizin boyu 1.25 cm civarına ulaşmıştır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git