Gebeliğin 5.ayı

Anne Adayındaki Farklılıklar:

– Anne adayının kilosunda artış olur, anne adayı artık kilolarına çok dikkat etmelidir.Tabi bu anneden anneye değişebilir.Bazı anne adayları daha erken kilo alır, bazıları ise daha geç.Karnın şişmesi ile birlikte gebeliğe özel giysiler almak gerekmektedir. Bebeğin çok hızlı bir şekilde büyümeye başlamasıyla birlikte anne adayının iştahının fazlasıyla arttığı bir dönemdir.
-Hamileliğin bu ayında (16.ve 20.haftalar arası) bebeğiniz ultrasonda belirgin olarak görülmektedir.Ayrıca eğer üçlü test yaptırmadıysanız mutlaka yaptırmalısınız.

Göğüslerde daha çok büyümeye ve yumuşamaya başlamaktadır. Colostrum sıvısı, yani ilk süt kıvamlı bir sıvı gelmektedir.Meme ucundaki koyu renk olan alanın, büyümeye başladığını farkedersiniz, bazı durumlarda memenin yarısını örtecek kadar büyür. Bu olay gebeliğin zararsız bir etkisidir. Bebek doğduktan sonra 12 ay içinde büyük olarak kalabilir.

– Rahim karnın içinde giderek büyümüştür, rahmin üst sınırı göbek deliğine kadar ulaşmıştır. Karnınızın alt kısımlarında bazen ağrılar hissedebilirsiniz, sakın paniğe kapılmayın, bu ağrıların sebebi büyümekte olan rahminize destek olan kaslarda ve bağlarda meydana gelen gerilmelerdir.

– Saçlarınızda incelmeler ve daha fazla yağlanma olabilir. Cildinizde meydana gelen değişiklikler sebebiyle de anne adayı kendini daha güzelleşmiş ve iyi hissedebilir.

– Bebeğinizin büyümeye başlamasıyla birlikte genişlemeye başlayan rahminiz kalın bağırsaklara baskı yaptığı için bağırsak düzensizliği oluşabilir , kabızlık meydana gelebilir .

– Gebelik döneminde çoğunlukla bacaklardaki kan damarları görünür, bacaklarda varis oluşabilir ve oluşan varisler çoğalabilir. Bu olayı en aza indirmek için, çok uzun süre ayakta durmayın veya uzun süre oturmayın, bacaklarınızı uzatarak dinlendirin, sürekli olarak hareket etmeye çalışın , gezin ve doktorunuz tavsiye ederse varisi önlemek için varis çorabı giyin.

– Nefes kesilmeleri yaşanabilir.Bu olay normaldir, gelişen rahim akciğerlerinize baskı yaptıkça nefes darlığı artmaktadır.

-Çok fazla ağırlık taşıdığınız için, rahmin büyümesiyle birlikte ağırlık merkezi değişir, parmaklarda ve eklemlerde gebelik hormonları sebebiyle gevşemeler yaşanabilir. Kesinlikle yüksek topuklu ayakkabı giymemelisiniz.Yüksek topuklu ayakkabı hem dengenizi zorlaştırır,hem de belinizde ve sırtınızda ağrılara sebep olabilir.

– Anne adayının sırtında ağrılar olabilir .

– Midenizde yanma, hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetler olabilir.

– Dişetlerinde kanamalar oluşabilir.

– Bileklerinizde , ayaklarınızda, elinizde ve yüzünüzde şişlik olabilir.

– Artık gebeliği kabullendiğiniz için duygusal olaylarda azalmalar olur,fakat unutkanlıklar sürebilir.

Bebekteki Farklılıklar:
– Bebeğiniz artık daha hareketli duruma gelmiştir, çok fazla tekme atmaya ve dönmeye başlar.

-Hamileliğin bu dönemi bebeğin duyusal gelişimi için çok fazla önem arzeder. Beyinde koklama , tatma, görme ve dokunma alanları gelişmiştir.

– Eğer isterseniz bebeğinizin cinsiyetini artık öğrenebilirsiniz.

– Artık saçları vardır ve onu çevreleyen amniyotik sıvı içinde cildi koruyan vernix adı verilen yağlı ve beyaz madde gelişmeye başlamıştır. Bazı bebeklerin doğumundan sonra da üstünde hala beyazımsı bir örtü bulunmaktadır.

– Düzenli olarak uyumaya ve uyanmaya başlar.

-Artık göz kapakları gelişmiştir, fakat hala kapalıdır.

– Elindeki parmakların tırnakları büyümeye başlamıştır.

– Doktor bebeğin kalp atışlarını duyabilmektedir.

– Bebeğin organları büyümeye ve gelişmeye başlamıştır.

– Bebeğinizin diş kökleri de gelişmeye başlamıştır.

– Şarkı söylerseniz veya bebeğinizle konuşursanız sizi duyabilir.Birtakım araştırmalar bebeklerin anne karnındayken okunan kitabı duyduklarında beslenme anında daha hızlı bir şekilde emdiklerini göstermektedir.

– Bebeğin boyutları daha önceki ayların iki katına çıkmaktadır.Bebeğinizin ağırlığı 500 gram, boyu da yaklaşık olarak yirmi santimetredir.

Laboratuar tetkikleri:

– Mutlaka kan basıncınızı ve kilonuzu ölçtürün.

– İdrar tahlili yaptırmalısınız.

– El ve ayaklardaki şişmeler nedeniyle bacaklarınızı muayene ettirmelisiniz.

– Fundus yüksekliğine baktırmalısınız.

– Fetusun kalp atışları muayene edilmelidir.

– Karnınızın muayenesi ile birlikte bebeğinizin durumuna ve boyutuna bakılmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git