Gebeliğin Yaklaşması ve Gebe Bayanlara Tavsiyeler
Çocuğun doğumu yaklaştıkça onun yatacak yeri, giyecekleri, sepeti ya da yatağı, çamaşırları ve bütün hazırlıklar gözden geçirilmelidir. Eğer ailede başka çocuk varsa, onun rahatı için de gerekli özen gösterilmelidir. Eğer anne ilk çocuğuna hamile ise, doğumun başladığını anlayabilmesi çok önemlidir. Rahimin hafif ağrılı kasılmaları ilk belirtilerdir. Bunlar karnın alt bölgesinde başlar, bele doğru, sonra da her iki kasığa doğru yayılır. Bir süre sonra bu kasılmalar daha etkili olmaya başlar. Doğumun başlangıcında sümük şeklinde bir akıntı ile karışık birkaç damla kan gelebilir. Halk arasında buna nişan denir. Bazı durumlarda ise su gelebilir, hemen doktora başvurmalıdır. Gebe olan kimse doğumun ilk belirtisinde, doktorunu haberdar etmelidir, çünkü doğum başlamış olabilir. İlk kez dünyaya çocuk getiren kadının doğumu oldukça uzun sürer. Kasılmalar birkaç dakikada bir gelmeye başladığında, doğuma yaklaşılmış demektir. İkinci ve üçüncü doğumlar daha çabuk ilerler, bu yüzden zamana dikkat edilmelidir. Eğer doğum beklenen günde başlamazsa telaş edilmemelidir, çünkü bazı olaylarda gecikme olabilir. Gecikme on günden fazla sürerse yine doktora baş vurmalıdır. Anne adayı hastaneye götüreceği, ya da evde hazır bırakacağı şeyleri önceden saptamalıdır. Hastanede ilk birkaç gün hastane kıyafetleri giyilmelidir, ama doğumdan sonra, yürümeye başlanınca, eğer isterse kendi geceliğini, çamaşırlarını, terliğini giyebilir. Anne adayı, şahsi tuvalet eşyasını (fırçasını, tarağını, diş macununu, diş fırçasını, kozmetiklerini, el aynasını, manikür takımını, mendillerini), saatini ve okuyacağı bazı kitaplarını beraberinde getirmelidir. Eve dönerken giymek için kocasından hangi elbiseyi getirmesini istediğini önceden söylemelidir. Bebeğe gömlek, birkaç pamuklu bez, bir kimono, bir süveter, bone, bir örtü, kundak bezi gerekir. Evde annenin bebeği için gereksinme duyacağı şeyler şunlardır:
3 zıbın, pamuklu olanlar tercih edilmeli ve kolayca giydirilebilecek kadar büyük olma-iıdır. Önden açık olanlar kullanışlıdır.
3 düzine ya da daha fazla çocuk bezi, 50 cm. eninde, 100 cm. boyunda ve kaliteli olmalıdır. (Eğer hazır çocuk bezi kullanılmıyorsa) Kâğıt ya da pamuk çocuk bezleri daha pahalıdır, ama bir kere kullanılır ve yolculuklar için uygundur. Örgü külotlar, naylon donlara oranla daha sağlıklıdır, ama hiçbiri sürekli kullanılmamalıdır, çünkü cildi tahriş ederler. İpek karışık ki-lotlar en emin olanlarıdır. Her zaman yıkanmalı, kurutulmalı ve değiştirilme sırasında pudralanmalıdır.
3 adet yumuşak flanelden 70 cm. boyunda yaka kenarları büzgülü-ve arkadan açık gecelik.
3 ya da 4 adet dantelli ya da dantelsiz, orta boyda elde örülmüş ya da flanelden kimono. Anneler çoğunlukla basit giysileri tercih ederler ama kimonolar daha pratiktir.
1 uyku tulumu ya da bebek kundağı. Bu başlıklı, önü fermuarlı ya da bağcıklı dörtgen bir bezden oluşur. Soğuk bir mevsimde dünyaya gelen bebekler için çok kullanışlıdır.
3 çift yumuşak çorap, patik ya da bot. 5 battaniye, üçü pamuklu, ikisi yünlü.
2 adet flanelden, yünden ye da dantelden yapılmış hırka.
2 adet port-bebe ya da kucağı ve yatağı ıslaklıktan korumak için kare şeklinde naylon.
Bebeğin karyolasının ya da sepetinin şiltesi düz olmalı ama çok yumuşak olmamalıdır. Üç ya da 6 adet muslin çarşaf gereklidir. Bebeğin cildi yünlü şeylere duyarlılık göstereceği için, bebek ile battaniye arasına bir çarşaf konulmalıdır. Şilte ile yatak çarşafı arasına konulacak bir naylon, şiltenin temiz ve kuru kalmasını sağlayacaktır. Kirli çamaşırlar ve çarşaflar için bir sepet gereklidir. Kirli çocuk bezleri için ise kapaklı bir kova daha uygun olur.
Küçük tuvalet gereçlerini bir arada bulundurmak için bir sepet yararlıdır. Tuvalet gereçleri şunlardır.:
Yumuşak banyo havluları ve küçük havlular.
3 ya da 4 adet sabun bezi.
1 adet pamuklu banyo havlusu.
Sterilize edilmiş temiz pamuk.
Cengelli iğneler (asla açık bırakılmamalı).
Saf, ilaçsız sabun.
Mineral yağ. (Sokol, Parafol)
Kapaklı kavanozlar.
İsilik olursa, doktor tavsiyesi ile kullanılmak üzere merhem ve pudra.
Bütün iğnelerin, emziklerin, sabunun, küçük eşyaların ve özellikle pudranın bebeğin erişemeyeceği bir yere konmasına dikkat edilmelidir. Dökülen pudra kolayca teneffüs edilir ve astım nöbetine yol açabilir.Bebeğin beslenme takımı şunları içerir: Şişeleri sterilize etmek için bir kap Şişe kapakları ve emzikler. Biberonlar (bunların sayısı, günde kaç kez mama verileceğine, şişelerin günde kaç kez sterilize edileceğine bağlıdır). Şişeler, günde en az iki kez sterilize edilmelidir.
Su ve portakal suyu gramlık şişe. için 4
Henüz yorum yapılmamış.