Gebelik Süresi ve İşaretleri
GEBELİK (Gestasyon).
İnsanda, ortalama gebelik süresi 274-280 gündür. Gebeliğin ilk işaretleri, âdetin kesilmesi, memelerin büyümesi, sabah veya akşam bulantıları ve sık idrar etmektir. Üçüncü ayda meme uçları ve çevrelerindeki renkli bölge koyulaşır ve 18’inci hafta civarında fetus’un hareketleri hissedilir. Üçüncü aydan itibaren gebe rahim, karın duvarından hissedilebilir. Bununla birlikte, bu işaretlerin hiçbiri kesin gebelik belirtisi değildir ve bir kadının, bütün bu işaretlerin varlığına ve hatta karnının devamlı büyümesine rağmen, gebe olmaması mümkündür. Kesin gebelik işaretleri, 4-5 ay dolayında çocuk kalp seslerinin duyulması, tecrübeli bir doktorun, vajinal muayenesi ile teşhise götürür. Günümüzde ultrason ve biyolojik gebelik testlerinden birinin pozitif sonuç vermesi teşhis için yeterli sayılmaktadır.
Gebeliğin, normal bir durum olmasına rağmen, görülmesi olası anormalliklerin zamanında teşhisi ve kontrol altına alınması için, doğum öncesi düzenli aralıklarla gebenin muayenesi gereklidir.İlk muayenede, hastanın öz ve soy geçmişi hakkında bilgi edinilir, pelvis ölçüleri ve kan basıncı saptanır, idrar ve kan testleriyle böbreklerin sağlık durumu ve kandaki Rh-antikorlarının (bkz. Kan Grupları) varlığı öğrenilir, frengi ve toksoplasmasis olup olmadığı testlerle araştırılır ve kan grubu saptanır. Gebeye, sağlığı ve beslenmesine ilişkin gerekli bilgi verilebildiği gibi, doğumla ilgili doktor ve hastaneyle önceden ilişki kurulur. Bunu izleyen muayenelerde, gebeliğin normal ilerleyip ilerlemediği belli olur.
Genel sağlık:
Birçok kadın, gebelik süresince bir durgunluk, huzur ve mutluluk duygusu içindedir. Sağlığı da son derece iyi olabilir. Böyle talihli olmayan bazı kadınlar ise kendilerini çaresiz ve keyifsiz hissedebilirler. Birçoğu unutkan, beceriksiz, bazen de içlerine kapanık olurlar.
Gebelik değişimlerinden birçoğunun nedeni, gelişmekte olan bebeğin korunması, doğuma hazırlanması ve doğduktan sonra beslenmesi için kadının vücudunda oluşan birtakım gerekli uyarlamalardır. Öteki değişimlerse, etkisiz ya da sakıncalı tepkiler olarak görünmektedir; sanki beden ve duygular düzenli ve yararlı bir biçimde tepki göstermeyi başaramamaktadır. Örneğin, gebeliğin erken dönemlerindeki iştah kaybının, bulantının ve kusmanın anneye ya da bebeğe ne gibi bir yaran olacağını anlayabilmek güçtür; ama bütün gebe kadınların dörtte üçü bu şikâyetlerde bulunduklarına göre, bunların normal sayılması gerekmektedir. Bu gibi belirtiler genellikle hafiftir ve 3-4 ay sonra geçer. Kusma aşırı olmadığı ve aşırı kilo kaybıyla birlikte görülmediği sürece, hiçbir zarar vermez ve gelişen embriyonda herhangi bir bozukluğa yol açmaz. Embriyon gerekli olan besinini alır; annenin beslenmesindeki dalgalanmalardan plasenta sayesinde korunur. Deride renk değişimi Normal olarak koyu renkli olan ya da örneğin, kemer gibi şeylerin basıncı altında kalan deri alanlarında koyulaşma belirgin olarak artar. Birçok kadında, karnın orta çizgisi üzerinde dikey bir kahverengi çizgi (linea nigra) belirir. Bazen yüz özellikle etkilenir ve koyulaşmanın yüzde bir leke halinde belirginleşmesi durumuna da “Gebelik Maskesi” adı verilir. Kuvvetli güneş ışığı bu etkiyi artırabileceği için güneş banyosundan kaçınmak yerinde olur. Deri koyulaşması genellikle doğumdan sonra geçer; ama bazen tamamıyla geçmeyip, kaldığı da görülmektedir.
Gerilme izleri
Gebeliğin ileri aylarında karında, göğüslerde ve seyrek olarak kalçalarda birtakım gerilme izleri belirebilir. Bunlar, derideki derin dokuların yüzeysel dokular kadar esneyememesinden ileri gelir. Bu izlerin görülme olasılığı aşırı derecede kilo alan kadınlarda daha fazlaysa da, ince yapılı kadınlarda belirdikleri de görülebilmektedir. Gerilme izleri başlangıçta kırmızıdır ve kaşıntı yapabilir. Gebelikten sonraki birkaç ay içinde bunlar kaybolur ve yerlerinde belli belirsiz gümüşi bir beyazlık kalır.
Doku yumuşaması
Bütün vücutta lifli bağdokusu yumuşar ve esnekleşir. Pelvis kemiklerini bir arada tutan bağlar, bebeğin daha kolay geçebilmesi için, biraz gevşer. Vajen ağzına yakın pelvis tabanı ile serviks (rahim boynu) dokuları da esnekleşir ve böylece doğum sırasında rahim, bebeği atmak üzere kasıldığı zaman açılması kolaylaşır.
Hormonlar
Plasentanın ürettiği hormonlar, gebelik süresince bedensel işlevlerin, uyarlamaların ve büyümenin başlıca düzenleyicileridir. Bunlar âdet süreleri içinde yumurtalıkların ürettiği östrojen ve pro-jesterona benzer. Sağlıklı bir gebelik için dengeli bir rejim gereklidir; ama “iki kişilik yemek” yenmesi de gerekmez. Enerji sağlanması, organların iyi bir durumda tutulması ve barsakların normal çalışabilmesi için dengeli bir rejimde yeterli miktarlarda protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, mineraller ve kaba maddeler bulunmalıdır. Anne vücudu fetüsün besin alabileceği bir depo gibi olduğundan, bebek yetersiz bir rejimle de gelişebilir; ama annenin sağlığı mutlaka tehlikeye düşer. Halsizlik ve uyuşukluk görülür; kansızlık, kan zehirlenmesi, erken doğum ve yetersiz süt üretimi gibi yan etkilerin gelişme olasılığı artar ve bunlar da bebeği dolaylı olarak etkileyebilir
bu belirtiler bende var.bulanti ve meme haric.bu gun bi hafta oldu adetimin gecikmesi.bu sabah test aldim hamile olmadimi gosterdi.bu conuc 100-100 hamile olmadiim anlaminami geliyor.