Gebelik, Baba Adaylarının Hormanlarını da Değiştiriyor
Araştırmacılara göre, insanlar da dahil olmak üzere bazı türlerin erkeklerinde, gebe bir partnerle yakın temasta olmak babalık içgüdülerini harekete geçiren ve arttıran hormonal değişimlere neden olmaktadır. Örneğin, bazı erkeklerde; Yeni doğum yapmış annelerin süt yapmasına yardımcı olan ve erkeklerde de bulunan prolaktin hormonu seviyesi bebeğin doğumundan hemen önce artar. Vücudun strese karşı ürettiği kortisol hormonu seviyesi de doğumdan önce ve daha da fazla olarak doğum sancıları sırasında artar. Bu artan stres tepkisi babaların bebeklerine odaklanmalarına ve onlarla bağ kurmalarına yardımcı olabilir. Erkeklik hormonu olan testosteron seviyeleri bebeğin doğumundan hemen sonra düşer ki bu da odak noktasının rekabet değil, bebeği besleyip büyütme olduğunu gösterir.
Gebeliğe bağlı hormonal düzen genelde erkeklerde de kadınlarınkine benzer şekilde seyreder. Ama kadınların hormonal düzeni doğuma kadar kalan gün sayısıyla yakından bağlantılıyken, erkeklerin hormonal değişimi, eşlerinin hormonal değişimiyle yakından ilintilidir. Bu da eşler arasındaki yakın bağın, erkeklerin yaşadığı fizyolojik değişiklikleri etkilediğini göstermektedir.
Bazı erkekler ise partnerlerinin gebeliği sırasında kilo alma, bulantı, yorgunluk ve duygusal değişimler gibi duygudaşlık belirtileri (gebelik belirtileri) gösterirler. Eğer duygularınız ve fiziksel duyumlarınız eşinizinkileri yansıtıyorsa, bu sizi şaşırtmasın.
Henüz yorum yapılmamış.