GEBELİK VE MİYOM İLİŞKİSİ
Miyomların gebelik oluşumuna engel olmaları nadir bir durumdur. Özellikle rahimin dış duvarında ve kas duvarından gelişenlerde bu olasılık yoktur. Yalnız, rahim iç zarı (endometriyum) altında yerleşmiş (submüköz) myomlar bazen gebeliğin endometriyuma yerleşmesine ve gelişmesine engel olabilir. Myomunu kısırlık sebebi olarak kabul edilebilmesi veya şüphelenilmesi için başka bir sebep olmaması gerekir. Eğer, başka bir sebep yok ve submüköz yerleşimli bir myom varsa bunun kısırlık sebebi olabileceği düşünülerek ameliyat yapılabilir. Aksi taktirde ameliyatı gerektirecek başka bir sebep yoksa gebelik öncesi myomu almak için ameliyat gereksizdir. Üstelik, ne kadar iyi teknikle yapılırsa yapılsın myom operasyonları karın içi yapışıklıklara yol açma riski taşır. Bu da gebeliğin oluşumuna engel olabilir. Yanlış anlaşılmaması için bir konuyu vurgulamakta fayda vardır.
Gebelikte Miyomların klasik olarak büyüdüğü bilinir. Ancak, bazı geniş çalışmalarda bazı Miyomların büyüdüğü, buna karşın bir kısmının ise değişmeden kaldığı ve hatta küçüldüğü gözlenmiştir.
Gebelikte büyük olmayan miyomların belirgin zararı yoktur. Ancak, büyük Miyomlar çocuğun başının doğu kanalına girmesine engel olabilecek bir lokalizasyonda olabilir. Bazı lokalizasyonlardaki miyomlar düşük ve erken doğum riskini artırabilir. Bunun dışında doğum sonrası kanama riskini artırabilir.
Miyom çıkarma operasyonu (myomektomi) geçirmiş kadınlarda sonraki gebelik açısından 2 risk vardır. Eğer, mikrocerrahi kurallarına uygun olmayan dikkatsiz tekniklerle yapılmışsa veya operasyonu zor olan komplike bir miyom ise karın için yapışıklıkların olması ve bunun gebelik oluşumuna engel olması bir risktir. İkinci risk ise doğum eylemi sırasında rahmin dikiş yerlerinden yırtılma riskidir. Genellikle bu risk operasyon sırasında uterusun tüm katlarını içeren bir kesi gerektirmişse ortaya çıkar. Bu nedenle, myomektomi öyküsü olanlarda eğer yapılan operasyonun detayları bilinmiyorsa o zaman sezaryen yapmak gerekir. Ama, rahmin dış tabakasından küçük bir kesi ile yapıldığı bilinen bir myomektomi operasyonundan sonra sezaryen şart değildir.
Çoğu hekim sezaryen sırasında miyom çıkarılmasını tercih etmez. Bunun sebebi gebe rahmin aşırı derecede kanlanması ve bunun sonucunda çıkarılan Miyom yerinden kanamanın durdurulamaması riskidir. Kanamanın durdurulamaması rahim alınma riski ile doktor ve hastayı karşı karşıya getirebilir. Eğer, miyom rahmin dış duvarında ve özellikle saplı ise sezaryen sırasında alınabilir, ancak rahim duvarı içindeki miyomlara dokunmamakta genellikle fayda vardır.
mrb yaşım 27 ve 1,5 yıllık evliyim dün doktora gittim ve miyom olduğunu söylediler ve ağrılrım oluyor.. şunada bebek düşünmüyorum ama ileride bebek yapmama engel olurmu ve bu miyom ırsimi çünki ablamdada var ve onunki 13,14 adet defalarca parca aldılar ama henüz hiç bişey yapamadılar… benim miyomdan hariç bi sorunum yokmuş dr. bey öyle söyledi… miyomun büyümemesi ve çoğalmaması için ne yapa biliriz. teşekürler
yasım 28 7 aylık evlıyım ve 2aylık hamıleyım fakat mıyomlarım var ve asırı agrım var. doktorlar ılac tevasınden baska bır sey yapamayacagını soyluyor ne yapmam lazım. bu agrı lardan nasıl kurtulabılırım ve cocugumun saglıklı dogmasını ıstıyom ne yapmam lazım
yasım 28 7 aylık evlıyım ve 2aylık hamıleyım fakat mıyomlarım var ve asırı agrım var. doktorlar ılac tevasınden baska bır sey yapamayacagını soyluyor ne yapmam lazım. bu agrı lardan nasıl kurtulabılırım ve cocugumun saglıklı dogmasını ıstıyom ne yapmam lazım