Gebelikte Tansiyon
Size en uygun doğum yöntemine, doktorunuzla görüşerek, avantaj ve dezavantajları gözden geçirerek birlikte karar vermeniz en doğrusu olacak.
Normal bir tansiyon, sağlıklı olmanın önemli belirtilerinden biridir. Kan basıncının yükselmesine hipertansiyon adı verilir.
Tansiyon dediğimiz kan basıncı, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Hatta aynı kişide gün içinde bile değişiklikler gözlemlenebilir. Eğer endişe veya üzüntü dolu olursanız veya fiziksel olarak çalışıp yorulursanız tansiyonunuz yukselebilir.
Dinlendiğiniz takdirde de genellikle düşer. Kan basıncındaki bu anı değişiklikler son derece normaldir. Eğer bir insanın tansiyonu uzun sure yüksek kalırsa hipertansiyonun varlığından soz ederiz.
Hamileliğin ilk 3 ayında gebelik hormonlarının damar sistemi üzerindeki etkisi ile tansiyon bir miktar düşebilir hatta çok az bilmen bir nokta da bu düşüsün kronik hipertansiyon dediğimiz gebelik öncesi hipertansiyonu olan hastalarda daha belirgin oluşudur. Birçok hamile kadında 120/80 m altındaki olçüm normaldir. Eğer hamıleyseniz ve en az 3 ayrı zamanda yapılan ölçümlerinizde basıncınız (büyük tansiyon) 140 veya diyastolik basıncınız (küçük tansiyon) 90 çıkmışsa bu yüksek sayılmaktadır.
Kan basıncındaki irili ufaklı oynamalar nedeniyle eğer bir ölçümünüz yüksek çıkarsa bu ölçüm bir müddet sonra tekrarlanmalıdır. Böylelikle bunun normal ölçümünüz olup olmadığından emin olunur. En önemlisi de tansiyonunuz siz dinlendikten sonra ölçülmelidir.
Dikkat: Gebelikte tansiyon ölçümü muhakkak sağ koldan oturur pozisyonda ve uygun genişlikte manşon (tansiyon aletinin kola sarılan kısmı) kullanılarak yapılmalıdır, farklı tarzlarda örneğin yatarak sola uzanarak yapılan ölçümler çok yanıltıcı olabilir.
Eğer hamile kalmadan önce hipertansiyonunuz varsa büyük olasılıkla bunu diyet ve egzersizle kontrol altında tutmaya çalışıyorsunuz veya ilaç kullanarak duruma müdahale ediyorsunuz öyle degıl mı? Her ne şekilde olursa olsun hiper tansiyonu olan bir anne adayıysanız hamilelik surecinde neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Tam olarak bilmediğinizi varsayarak bazı noktaları vurgulamaya çalışalım: www.kadinlarsitesi.com
Gebeliğe Etkisi
Hipertansiyon bebeğinize besin ve oksijen sağlayan plasentadaki kan akımını azaltabilir. Yani diğer deyişle gerekli oksijen ve besinin bebeğinize ulaşmasını engelleyebilir. Bu da bebeğinizin büyümesini yavaşlatıp erken doğum olasılığını güçlendirebilir. Hipertansiyon ayrıca plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir Çok ender de olsa ölümcül bazı sonuçları da beraberinde getirebilir. Aman lütfen dikkatli olun. Ayrıca bkz GEBELİKTE DÜŞÜK TANSİYON VE BAYILMA
Henüz yorum yapılmamış.