Geçici Şişmanlıklar

Bu tür şişmanlıkları, nedenleri açısından, iki gruba ayırmak gerekir. Bunlardan bir kısmı kendi, arzu ve is­teğimizle oluşan geçici şişmanlıklardır. Diğerleri ise, kendi arzu ve isteğimiz dışında normal ve fizyolojik olaylar sonucu oluşan geçici şişmanlıklardır.

A) Kendi Arzu ve isteğimizle Oluşan Geçici Şişmanlıklar (Su ve Tuz Şişmanlığı):
Beslenmenin yanı sıra, vücutta normal fonksiyonla­rın oluşabilmeleri ve yaşam için gerekli ve Önemli İki madde vardır.
Bunlardan biri tuz, diğeri ise sudur. Tuz­suz ve susuz yaşamak mümkün değildir. Her ne kadar, suyun ve tuzun kilomuza doğrudan bir etkileri yoksa da, vücudun ihtiyacından fazlası şişmanlığa neden olur. Şöyle ki, tuz vücutta su tutar. Ekmekten, yiyeceklerden ve içeceklerden aldığımız tuz, genel olarak günlük ihti­yacımızı karşılar ve vücut için gerekli suyu tutar. Ne kadar çok su veya meşrubat içersek içelim, vücut, ihti­yacın fazlasını idrarla, terle dışarı atar. Eğer, fazla tuz kullanmak alışkanlığı varsa, o zaman vücut gereğinden fazla suyu tutar. Tuzun azaltılması veya kesilmesi ha­linde, vücut gereğinden fazla olarak tuttuğu suyu atar. Bu husus deneylerle kanıtlanmıştır. Şu halde, fazla tuz vücutta gereğinden fazla su tutmasına, kilo artışına ve estetik bakımdan şişman görünmeye neden olmaktadır. sismanlik44444444Böylece, fazla tuz kullanma alışkanlığı sonucu gereksiz yere vücutta kilolarca su taşınmaktadır. Tuzla ilgili di­ğer bir önemli husus da şudur: Tuza bağlı vücutta fazla su tutulması şişmanlığın yanı sıra tansiyonu artırır ve zamanla yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
Tuzun yanı sıra, tatlılar, turşular, baharatlı yemek­ler gibi yiyecekler de normalden fazla su içme arzusunu artırırlar. Ne var ki, bunların içinde veya birlikte yeni­len yemeklerde fazla tuz yoksa, sorun değildir, çünkü kısa bir süre sonra, vücut fazla suyu atar.
Şu halde tuz ve su kendi arzu ve isteğimizle oluşan geçici şişmanlığa neden olmaktadır.

B) Geçici Fizyolojik Şişmanlıklar :
Yukarıda sözünü ettiğimiz hormonal dengesizlik, bazı normal ve fizyolojik olarak kabul edilen durumlarda da geçici olarak bozulur ve sonra denge kendiliğinden tekrar sağlanır. Böylece, geçici bir kilo alma ve şişman­lık yer alır. Bu geçici hormonal dengesizlikleri ve geçici şişmanlıkları daha çok kadınlarda görmekteyiz, örneğin, ergenlik yaşlarında, âdet kesiminde (menopozda), gebe­lik, doğum öncesi ve lohusalıkta. Yine kadınlarda, de­ğişik derecelerde olmak üzere, âdet öncesi hormonal den­ge bozulur ve vücut en az birkaç kilonun üstünde su tutar. Kadın şişer, vücut gerilir ve o günlerde giysileri­ne giremez bir duruma gelir. Âdet kanaması başlayın­ca, fazla sular atılır ve kadın eski kilosuna gelir. îşte bu da kendi arzu ve isteğimiz dışında normal ve fizyo­lojik olaylar sonucu oluşan geçici şişmanlıktır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git