GIRTLAK
GIRTLAK (Larinks). Bağlarla desteklenen ve ilişkin kasların yardımıyla hareket eden, oldukça sert bir kıkırdak çatıdan yapılmıştır. İç yüzünü kaplayan mukoza, yukarda, boğaz mukozası, aşağıda ise trakea mukozasıyla devamlıdır. Boynun ön yüzünde, erkekte dıştan görünen gırtlak çıkıntısı vardır. Larinks’in başlıca görevi olan konuşmayı, ses telleri, larinks boşluğunu daraltıp genişlettikçe, oradan geçen havanın titreşimleri yaratmaktadır.
Larinks’teki başlıca hastalıklar üç sınıfa ayrılabilir: Tıkanma, felç ve tümör.
1. Tıkanma:
Nedeni: En sık rastlanan nedenler, larinks kıkırdağını örten zarın absesi (perikondrit), allerjik ödem, boğaz ya da ağız tabanının akut enfeksiyonları, yaralar, yabancı cisimler, yabancı sıvıların ya da buharın yakması, zararlı buharların tahrişidir. Belirtileri: Ani başlayıp, çabuk ilerler. Soluk alma güçlüğü, renk solması, huzursuzluk ve sonradan morarmadır. Tedavi: Acil tedavi gereklidir ve neden hemen ortadan kaldırılmalıdır. Ancak, yaşam tehlikede olduğu takdirde, nedeni yok etmek olanaksızsa, mümkün olan süratle, trakteotomi yapılmalıdır. Bu girişimde, boyun ön aşağı yüzünde bir insizyon yapılıp, trakea kesilir ve içine bir tüp uzatılır. Hasta hemen rahatlar. İleride, neden ortadan kaldırıldıktan sonra, bu açıklık kapatılır ve yine, eskisi gibi, normal yoldan solunum yapılabilir.
2. Felç:
Nedeni: Bulber poliyomiyelit (beyin tabanı poliyomiyeliti), larinks sinirlerinin zedelenmesi (seyrek olarak, tiroid bezi ameliyatlarında), tiroid, yemek borusu, ya da boyun lenf bezlerinin larinks sinirlerini ilgilendiren kanserleridir. Belirtileri: Bir ses telinin felci, sesi kısıklaştırır ve değiştirir, fakat her ikisinin felcinde, ses telleri, larinks boşluğunun içine doğru gevşediğinden, so-. luk vermek değil, fakat soluk almak, ileri derecede güçleşir.
Tedavi: Her iki telin felcinde, ameliyat yapılıp, bir tel açık durumda tespit edilir ve soluk alma kolaylaştırılır.
3. Tümörler: Larinks’te tümöre sık rastlanır ve ilke olarak, iki haftadan uzun bir süre ses kısıklığı görüldüğünde, doktora başvurulur. Larinks tümörlerinin çoğu selimdir. Buna rağmen, çıkartılmaları gerekir. Kanserli tümörlere en sık, ellisinin üstündeki erkeklerde rastlanır ve bunların tedavisinde, hem ameliyat, hem ışın tedavisi gerekir. Bu tümörlerin, aşırı sigara içmek, sesi fazla kullanmak, çok sıcak sıvılar içmek alışkanlığına bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Bu vakalarda, yarı ya da tam la-renjektomu yapılır ve tam larenjektomi’ de tüm ses cihazı yok edildiği halde, çeşitli yöntemlerle ses çıkartılması sağlanabilir, bkz. Boğaz ve Hastalıkları.
bari gıtlak görevleri olsaymış daha iyi olurmuş