GRİP KOMPLİKASYON YAPAR MI?
Pnömoni, grip hastalığı esnasında veya ardından ortaya çıkabilen çok önemli bir komplikasyondur. Grip virüsünün kendisi, doğrudan viral pnömoni yapabildiği gibi, vücudun savunma sistemini grip virüsünün bozması ve zayıflatması sonucu sonradan tabloya eklenen bakterilerin neden olduğu bakteriyel pnömoni de ortaya çıkabilir. Grip hastası iseniz ve aşağıdaki belirtilerden herhangi birini kendiniz veya aile üyelerinizden birinde saptarsanız:
■ Nefes almada güçlük,
■ Öksürük ve balgam çıkarmanın artması,
■ Balgamın renginin san – yeşil olması veya balgamda kan görülmesi,
■ Göğüs ağrısı (özellikle öksürürken)
derhal doktorunuza başvurunuz.
■ Soğuk algınlığında görülen sinüzit, orta kulak yangısı ve bronşit, gripte de aynı mekanizmaya bağlı olarak gelişebilir.
■ Grip belirtilerinin geçmesinin ardından, hastalık sonrası öksürük adı verilen bir tablo gelişebilir. Bu öksürük genellikle haftalarca sürer, balgam içermez ve çoğu kez geceleri kişiyi uyutmayacak kadar rahatsız edicidir. Astıma benzeyen bu tablo, astım ilaçlan ile tedavi edilebilir. Bu tip bir öksürük geliştiği taktirde, doktorunuza danışınız.
■ Gribin önemli bir diğer yan etkisi vücudun savunma sistemini çok zayıflatmasıdır. Anerji adı verilen bu durumda, hücresel bağışıklıkta ileri derecede bir zayıflama oluşur ve kişinin tüberküloza karşı olan direncinde bozulma ortaya çıkar. Eğer bir kişi, grip geçirdikten sonra, hâlâ öksürük, halsizlik, iştahsızlık, akşam üstleri hafif yükselen ateş ve terleme tanımlıyor ise, yine bir doktora başvurmakta yarar vardır.
Henüz yorum yapılmamış.