HAFIZA
Hafıza bozukluklarının nedenleri, genellikle şöyle sınıflandırılabilir.
1. Başka konularla uğraşmaktan ötürü, bir konuyu yanhş algılamak (genellikle, nevrozlarda (bkz.) görülür.
2. İhtiyarlık, beyin damarlarının sertleşmesi, bakyeriyel ya da diğer toksinlerle zehirlenme sonucu beyinde yapısal bozuklukların ortaya çıkması; frengi, karbon monoksit ve alkol zehirlenmelerinde (bkz. Korsakoff Sendromu) görülür.
3. Histeri: Nörotik kişinin hafızası aslında bozuk değildir fakat bilinçaltmdan, istemediği konuları hatırlamaz ve “hafıza zayıflığı”ndan ötürü yakınır durur. Burada bozuk olan hafıza değil, dikkattir. Organik hastalıklarda görülen hafıza bozukluğu, “Korsakoff Sendromu” başlığı altında anlatılmıştır ve genellikle, uzak geçmişi çok iyi hatırlamasına karşılık, yakın geçmişin anısı bulanıktır.
Hafıza kaybı denen durum ise, bir çeşit histerik dissosiasyondur (bkz. Histeri) ve bilinçaltına ait bir olaydır: Kişi, istemediklerini ve hatta, zor bir durum içindeyse, kendi kimliğini unutur. Hafızanın yer yer kaybı, hastalık ya da elektroşok tedavisi (bkz.) sonucu görülebilir. Bu hal, genellikle geçicidir. Yıkıma uğrayan beyin hücreleri yenilenemez, fakat bazı organik hafıza bozukluklarının ilerlemesi, yüksek doz B! vitamini almakla önlenebilir, bkz. Retrograd Amnezi.
Henüz yorum yapılmamış.