HEMOFİLİ
HEMOFİLİ. Kan pıhtılaşma mekanizmasının bozuk olduğu bir kan hastalığıdır. Hemofili, kalıtsal olup, kadınlarca taşınır, hastalık ise sadece erkeklerde belirir. Geçmişte, kral ailelerinde görüldüğünden, “asil hastalık” diye de adlandırılmıştır. Kraliçe Viktorya bir taşıyıcıydı ve bu niteliği, Rus Çariçesi olan kızma aktardığından, Rus veliahtında hastalık belirdi ve bu olayın yankıları, Rusya sınırlarını aştı. Habsburg sülâlesinde de hemofili görülmüştür. Nedeni: Plazma trdmboplastisinin yapımıyla ilgili faktörlerden biri {bkz. Kan Pıhtılaşması) eksik olduğundan, protrom-binin trombine dönüşmesi gecikmekte ve fibrin yapımı yetersiz olmaktadır. Belirtileri: Hastaların çoğunda hastalık şiddetli değildir ve durum ancak, diş çekilmesinde ya da cerrahî bir müdahalede, kanın yavaş pıhtılaştığımn ve kanamanın aşırı olduğunun görülmesiyle anlaşılır. Ağır vakalarda, özellikle büyük eklemlerin içine, nedensiz kanamalar olur ve zamanla eklem şekilsizle-şip, görevini yapamaz hale gelir, çevresindeki kaslarda atrofi (bkz.) görülür.
Buna benzer kanamalar, böbrek gibi yumuşak dokuların içine de olabilir ve burada, idrara pıhtıların geçmesiyle kolik tipi ağrılar belirir. Yaş ilerledikçe, kanama azalır. Kanama, ilk olarak çocuğun emeklemeye ve yürümeye başladığı zaman görülür ve tamamen normal dönem arasında beliren krizler halindedir.
Tedavi: Hafif vakalarda, kazalardan sakınma önlemleri dışında, tedavi gerekmez. Cerrahî bir müdahale ya da diş çekilmesi öncesi, dikkatli bir kan muayenesi gereklidir. Ağır vakalarda ise, tekrarlayan kanamalar çocuğun eğitimini, sosyal hayatını ve çalışmasını engelleyici niteliktedir. Teşhis konduğunda, en uygun davranış, hastanın özel hemofili araştırma ve tedavisinin yapıldığı merkezlere yollanmasıdır. Ağır bir hasta, büyük bir dikkatle, normale yakın bir yaşam sürdürebilir.
Henüz yorum yapılmamış.