İÇ KANAMA
Bu durum, bir kınk ya da çarpma yaralan gibi yaralanmalardan sonra ya da mide ülseri kanaması gibi bir sağlık durumu sebebiyle görülebilir. Örnek olarak, dışardan hiçbir belirti olmadığı halde, iç organlar, dalak ve karaciğer hasar görebilir.
İç kanama da dış kanama kadar önemlidir. Kan vücuttan gerçekten kaybolmamasına rağmen, dolaşım sisteminde kaybolur ve hayati organlann oksijene doyumsuz kalmasına sebep olur. İçeride kan toplanması da, toplanan kan hayati yapılara baskı yaptığı takdirde tehlikelidir. Örnek olarak kafatasının içinde toplanan kan beyne baskı yaparak bayılmalara sebep olur; göğüs içindeki kanama, ciğerlerin genişlemesine engel olur.
İç yaralardan akan kan, vücut boşluklarından birinde toplanarak
pıhtılaşır ya da \iicudun ağız ve rektum gibi birçok açık yerlerinden bir ya da birkaçından dışan akarak veya renk değişikliği ve morarmalar halinde ortaya çıkabilir.
Eğer ağır bir yaralanmadan sonra gözle görülen bir kan kaybı olmadığı halde şok belirtileri ve görüntüleri veya kazazedenin giysilerinin dikiş ve dokuma yapısına denk gelen “şekiller”, çürükler varsa daima iç kanamadan şüpheleniniz.Belirtiler:Bunlar kan kaybının hızına ve miktanna göre değişirler.
■ İç kanamaya neden olan yaralanma olayının aşamalan.
■ İç kanamaya sebep olan sağlık durumunun (örneğin ülser) aşamalan.
■ Etkilenen yer çevresinde ağn ve hassasiyet; şişme ve gerilme hissedilebilir.
■ Şok belirtileri ve görüntüleri.
■ Solunum hafifler, bazen esneme ve iç çekmelerle (soluk alamamak) birlikte görülür.
■ Kazazede hareketli ve konuşkandır.
■ Kazazede susuzluktan şikayet eder.
■ Vücudun deliklerinden birinden kan gelebilir.İlk yardım ve tedavi:Hastanın hemen hastaneye kaldırılmasını sağlayınız. Çünkü ilkyardım uygulayarak iç kanamayı durdurmak pek mümkün değildir.
■ Kazazedeyi, başını alçak bir yere gelecek şekilde yana çevirerek yatırınız ki, beyne bol miktarda kan gidebilsin. Kazazedeye kımıldamamasını tavsiye ediniz.
■ Eğer kazazedenin yaralan imkan veriyorsa bacaklannı yükseğe kaldırarak, kanın hayati organlara dönüşüne yardımcı olunuz.
■ Boyun, göğüs ve bel çevresindeki sıkı giyecekleri gevşetiniz.
■ Kazazedeyi güvenceye alınız ve gerilimsiz olmanın gereğini ■ Şoku en aza indirmek için antişok tedavi şeklini uygulayınız.
■ Solunum hızını, nabzı ve cevap verme seviyesini her 10 dakikada bir kontrol ediniz. Bunları doktor için kaydediniz.
■ Kazazedenin başka yaralan olup olmadığına bakınız ve gerektiği gibi tedavi ediniz.
■ Kazazede kendinden geçmiş, fakat normal olarak nefes alıyorsa, iyileşme konumuna getiriniz.
■ Nefes ve kalp atışları durmuşsa hemen hayata döndürme uygulamasına başlayınız.
■ Kazazedenin üstünü örtülü tutunuz ve mümkünse altına bir battaniye koyunuz.
■ Kazazedece çıkarılan ya da kusulan her şeyi kaydediniz. Mümkün olursa kazazedeyle birlikte örneklerini hastaneye yollayınız.
■ Hemen hastaneye kaldırınız; tedavi konumunda sedyelik durum olarak naklediniz.
Dikkat: Sakın kazazedeye ağızdan hiçbir şey vermeyiniz.
Henüz yorum yapılmamış.